..
61a4cd6e19cf5
Activiteit

Onzekere Zaken Gaat Door!

Op 25 november 2021 vierden we de toekomst met ruim 200 enthousiaste deelnemers tijdens het online event Onzekere Zaken Gaat Door!

Onze onzekerheidsvaardigheden werden in november 2021 grondig op de proef gesteld. Na het uitwerken van vele scenario’s hebben we helaas moeten besluiten om het Onzekere Zaken festival in fysieke vorm op 25 november 2021 te annuleren. Dat vinden we natuurlijk heel jammer.

Gelukkig hebben we het onzekere kunnen inzetten als kracht, hebben we tijdig vooruitgekeken en het onzekere omarmd. Daarom hebben we synchroon aan het fysieke festival ook een digitaal programma ontwikkeld, waar iedereen bij kon aansluiten: Onzekere Zaken Gaat Door!

quote
Durf het niet te weten, want juist dat nodigt uit om samen te gaan zoeken.
- Lector 'Designing the future' - Tessa Cramer

Na een eerste peiling van dagverlichter Lisa Peters onder de aanwezigen bleek dat iedereen zijn eigen onzekerheden heeft. "Is er nog zorg als ik oud ben? Hoe organiseren we meer stabiliteit in de samenleving? Wat zijn de langetermijn-gevolgen van corona? Hoe zorgen we voor een eerlijke verdeling van de welvaart? Mogen we nou dansen of niet?"

"Een overheid kan bij een onzeker vraagstuk niet zeggen: ik kan er niks mee, dus ik laat het maar liggen. Je moet er iets mee. De vaardigheid om hier mee om te gaan, daar gaat het vandaag over," vertelt Merlijn Twaalfhoven. De kunstenaarsmindset is een goede inspiratie om je te verhouden tot onzekerheid. Merlijn: "Wat als je onzekerheid toelaat, omarmt zelfs. De weg voor je ziet als een zee vol stromen. Dat doet een kunstenaar ook. In het moment die golven voelen, navigeren naar je toekomst."

Merlijn trakteerde vervolgens samen met Anastasios Sarakatsanos op een indrukwekkende spoken word performance. Die performance is binnenkort (deels) terug te horen in de #onzekerezaken podcast, deel 8!

Daarna volgde een workshop van Meia Wippoo van Waag, waarin ze ons liet zien hoe je je fysieke omgeving kunt gebruiken om onzekerheid tegen te gaan. En waar we aan den lijve ondervonden dat niets zeker is, toen de techniek het even op leek te geven. Meia: "Het belangrijkste is de optimistische mindset om onzekerheid te lijf te gaan. Wees een mogelijkheidsdenker!"

Als feestelijk hoogtepunt schakelden we over naar de lectorale rede van Tessa Cramer, waarin ze haar plannen presenteerde om publieke professionals te helpen om de lange termijn actief onderdeel te maken van hun dagelijkse leven en werkzaamheden: 'De toekomst is van ons allemaal'.

Tessa sloot haar rede af met een indringende oproep; “In deze tijden van extreme onzekerheid wil ik iedereen vragen terug te gaan naar de basiswaarden: wat is solidariteit, hoe willen we samenleven, wie willen we zijn? Laten we zij aan zij gaan staan en samen die keuzes maken.”

De opname van de lectorale rede is terug te vinden op onzekerezaken.nl .

Onzekere Zaken festival voorjaar 2022

Op 17 mei 2022 vierden we het onbekende op het Onzekere Zaken festival, in popcentrum 013 Tilburg. We kijken terug op een middag vol inspirerende talks en waanzinnige workshops, georganiseerd door BrabantKennis en Fontys Academy for the Creative Economy.

Naar de terugblik Onzekere Zaken festival