..
Koe Haas podcast Caroline
Podcast

Hoe een koe een haas

Hoe een koe een haas is de podcast van BrabantKennis die je helpt Brabant beter te begrijpen. In deze podcast praten we met interessante gasten over belangrijke onderwerpen, zoals nieuwe technologie, nieuwe vormen van democratie en over hoe we met elkaar willen samenleven. En over alles wat we verder nog willen weten over het Brabant van vandaag en morgen. Om zo samen weer verliefd te worden op de toekomst.

Luister elke twee weken naar een nieuwe aflevering in je favoriete podcastapp. 

Op deze pagina vind je alle afleveringen en informatie over de onderzoeken, boeken, publicaties en verkenningen waar we in de podcasts aan refereren.

HEKEH vierkant gedicht

> Hoe een koe een haas > voor BrabantKennis door Merel Morre

#8 Hoe ziet de toekomst van Europa eruit? met Caroline de Gruyter

De Europese Unie speelt op steeds meer terreinen een cruciale rol voor de toekomst van Brabant. Tegelijkertijd is het voor velen een moeilijk ontwarbare kluwen van mensen, landen en relaties. Hoe werkt die EU eigenlijk? Hoe ziet de toekomst van Europa eruit?

Caroline de Gruyter schrijft al 20 jaar over Europa voor NRC in columns en reportages. In haar boek ‘Beter wordt het niet’ vergelijkt ze de ontwikkeling van de Europese Unie met het Habsburgse Rijk. Op 4 april gaf ze in het Noordbrabants Museum de Vooruitdenkerslezing over de toekomst van Europa. In deze afleveringen praten we met haar verder over de toekomst van Europa en de impact op Brabant.

Wij... in Europa
Deze podcast is de tweede in de serie podcastspecials over Europa. Gekoppeld aan de BrabantKennis verkenning 'Wij... in Europa' maken we een aantal podcastsspecials over Europa, met bijzondere gasten waaronder Caroline de Gruyter en David Criekemans.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

#7 Hoe ontwarren we de samenwerking in de jeugdzorg? met Mariëlle Blanken

De jeugdzorg is complex. Rondom een casus zijn soms wel 60 organisaties die er in meer of mindere mate mee te maken hebben. Hoe kunnen we het overzichtelijker maken binnen zo’n complex onderwerp? Als opbouwwerker kwam Mariëlle Blanken in de jaren negentig al in aanraking met de jeugdzorg. In maart van dit jaar is ze gepromoveerd op netwerksamenwerking in diezelfde jeugdzorg.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

# 6 Hoe belangrijk is Brabant in de wereld? met David Criekemans (Wij in Europa special #1)

In het geopolitieke schaakspel voeren Rusland, de VS en de EU de boventoon. Hoe belangrijk is Brabant hierin? En welke invloed hebben deze ontwikkelingen bij ons.

David Criekemans schreef in 2022 voor ons het essay ‘Geopolitiek begint bij ons thuis’ voor de verkenning ‘Tussen vrees en vriendschap’. In deze aflevering bespreken we wat er in de afgelopen twee jaar is veranderd en waar de kansen voor Brabant liggen.

Deze podcast is de eerste in de serie podcastspecials over Europa. Gekoppeld aan de BrabantKennis verkenning 'Wij... in Europa' maken we de komende periode een aantal podcastsspecials over Europa, met bijzondere gasten waaronder Caroline de Gruyter en David Criekemans.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

#5 - Hoe open moet de relatie tussen kennis en beleid zijn? met Timo Maas

Nederland kent vele publieke kennisorganisaties, zoals het Planbureau voor de Leefomgeving, het KNMI en het Rathenau Instituut. Ook wij als BrabantKennis ontsluiten en ontwikkelen kennis die gebruikt kan worden door bestuurders en beleidsmakers.

Maar hoe is de verhouding tussen kennis en beleid, zowel in de praktijk als in de ideale wereld? Timo Maas promoveerde op deze relatie en stelt voor dat de twee in relatietherapie gaan.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

#4 - Hoe kan liefde voor Brabant ons helpen? met Marjan Slob

De toekomst lijkt geen fijne plek om te wonen en de pijn die daarbij komt kijken, kan ons allemaal verstarren. Zeker jonge mensen vinden het moeilijk om vooruit te kijken wanneer de toekomst door oa klimaatverandering onzeker en angstaanjagend kan lijken.

Juist in de verbinding met elkaar zit volgens Denker des Vaderlands Marjan Slob een deel van de oplossing. Filosofie en liefde kunnen je hierbij helpen. Binnen jouw eigen mogelijkheden kun je de wereld en jouw plek een stukje mooier maken.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

#3. Hoe bang moet je zijn voor technologie? - met Bart Wernaart

Digitalisering en nieuwe technologieontwikkeling staatn volop in de aandacht en is zeker in Brabant een van de pijlers onder onze huidige en toekomstige economie en samenleving. Maar, technologie is niet neutraal en van zichzelf een ‘force for good’. Het komt met allerlei morele en ethische dilemma’s. Die moeten we niet uit de weg gaan maar in de ogen kijken.

Lector Moral Design Strategy Bart Wernaart ontwikkelt concrete handvatten om dit te doen. Hij heeft bijvoorbeeld een spel ontwikkeld om de ethische dilemma’s op tafel te krijgen.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

> Eef tipt de serie Years & Years
> Jos tipt het boek Surveillance Capitalism van Shoshana Zuboff
> En wat verder ter sprake kwam:
Tegenlicht over dataroof
Maanrede van Bart Wernaart
Lectoraat moral Design Strategy Fontys

#2 Is Brabant te vol? - met Niek Bargeman

Over migratie wordt vaak gesproken als een landelijk probleem, terwijl het effect van migratie eerder lokaal is en zeker niet altijd problematisch. In deze aflevering hebben we het over de demografie van Brabant, van overbevolking tot vergrijzing.

In aflevering #2 van Hoe een koe een haas is Niek Bargeman te gast. Hij werkt al 32 jaar voor de provincie en wordt gezien als dé expert op het gebied van de demografie van Brabant. Hij maakt regelmatig een prognose voor bevolkingsgroei, weet vanuit welke plekken nieuwe Brabanders komen en of we ons zorgen moeten maken om de vergrijzing in het buitengebied. Hij vertelt ons waarom demografie zo ontzettend belangrijk is voor de toekomst van Brabant.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

> Eef tipt de film The Old Oak van Ken Loach
> Jos tipt het boek Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Cankaya
> Niek tipt het boek De Asielloterij van Ruud Koopmans
> En wat verder ter sprake kwam:
Info en kaartjes over Brabant
Rapport Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen
Verkenning Bubbels & Breuklijnen


#1 Helpen burgerberaden breuklijnen te overbruggen? – met Eva Rovers
Democratie is te belangrijk om alleen aan politici over te laten. Hoe meer mensen zich bezighouden met de toekomst, hoe beter. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Hoe betrek je mensen bij de democratie en nog lastiger: bij lokale politiek? Hoe krikken wij als burgers ons democratisch zelfvertrouwen op?

Eva Rovers deelt het streven van BrabantKennis om vaker en bewuster met de toekomst bezig te zijn. In 2023 verscheen haar boek ‘Nu is het aan ons’, over hoe je burgers betrekt bij besluitvorming. En dat houdt meer in dan eens in de zoveel tijd verkiezingen uitschrijven.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

> Eef tipt het boek De onzichtbaren van Frank Nellen
> Jos tipt een artikel van Gijs Diercks & boek Het Grote gevecht van Jeroen Smit
> Boeken Eva Rovers: Nu is het aan ons & Practivisme, een handboek voor heimelijke rebellen
> En wat verder ter sprake kwam: 
Bossche burgerberaad
Kenniscafé Als het barst
Bubbels & Breuklijnen in Brabant


Hoe een koe een haas is geproduceerd door BrabantKennis en gepresenteerd door Eef Berends en Jos van den Broek. Muziek en montage Rinkie Bartels en het afsluitende gedicht is van Merel Morre.