..
58a5c08ec23a6
Activiteit

Fietsexpeditie 2

De afgelopen maanden doorkruiste Isis Boot, in opdracht van BrabantKennis, per tandem onze provincie in 6 ‘expedities’, steeds vergezeld door een andere gast. Uitgerust met een videocamera en typemachine ging ze op pad om verhalen en beelden op te halen: leeft het thema van groeiende verschillen en in hoeverre wordt het als een probleem ervaren? Het doel: sociale verschillen in Brabant in kaart brengen en meer licht werpen op de toenemende maatschappelijke scheidslijnen binnen de provincie. En hoe kan dat beter dan op de fiets?!

Op 13 augustus 2016 vond de tweede etappe plaats van Expeditie Mind the Gap! Isis Boot maakte samen met Evelyne Deceur op de tandem een ronde in Eindhoven en Waalre.

VAN GASTARBEIDER TOT KENNISWERKER

door Isis Boot

In het gezelschap van de kritische en sociaal geëngageerde Evelyne Deceur verkent deze tweede expeditie het sociaal-economische landschap van Eindhoven en omgeving. We openen de dag bij Rijwielhuis ‘t Verzet, de fietsenmakers achter de expeditietandem. Na een korte ontmoeting met het Eindhovens Dagblad en met verse lucht in onze banden gaan we van start. Onze Vlaamse gaste typt haar eerste zin: C’est parti.

Nu we er toch zijn beginnen we met een rondje door Woensel West. In het in 2014 nieuw opgeleverde deel Volta-Galvani treffen we direct een geboren en getogen Woensel-Westenaar. Hij staat positief tegenover de veranderingen in ‘zijn’ wijk en draagt aan de sfeer graag zijn steentje bij door nieuwkomers welkom te heten met een pilsje in zijn tuin.

Na deze eerste introductie vervolgt de weg zich naar de Woenselse markt. Die is op deze zaterdagochtend in vol bedrijf en blijkt voor ons een sleutelplek om mensen vanuit alle Eindhovense stadsdelen en omgeving te ontmoeten. Het is een informele, tijdelijke plek waar verschillende lagen, groepen en culturen in de samenleving samenkomen. De plek waar diversiteit zich tentoonspreidt en een duidelijke meerwaarde krijgt.

Net als op de biologische markt, die we even later in het Eindhovense centrum bezoeken, ervaart men hier een bezoekje aan de markt als een echt ‘uitje’. Voor velen is het ook een vast ritueel: “Elke zaterdagochtend eten we hier kip aan het spit. We komen hier al jaren. We ontmoeten mensen die in de loop der tijd belangrijk voor ons zijn geworden, maar die we verder in ons leven nooit zullen tegenkomen.” Het zijn ontmoetingen die elders niet tot stand komen maar die belangrijk zijn voor het thuisgevoel in en binding met de stad.

De markt is ook goed voor ons. Verwend met een diverse reeks van gesprekken, spontaan aangeboden bekertjes verse koffie en in onze fietsmand een papieren zak met warme kip ‘voor de reizigers’ vervolgen we met goede moed onze tocht.