Zeven Zonden pop-up expo Jheronimus Bosch Art Center

Zeven Zonden pop-up expo Jheronimus Bosch Art Center

In het Jheronimus Bosch Art Center in 's-Hertogenbosch is najaar 2020 de pop-up expo Zeven Zonden van Brabant te zien, zij aan zij met de werken van Jheronimus Bosch. Een bijzondere combinatie van verleden, heden en toekomst. Een actuele kijk op de reeds 500 jaar oude hoofdzonden.

De zeven zonden begonnen ooit als psychologisch instrument om jonge christenen te helpen hun geestelijk leven op orde te brengen en te houden. Christenen hebben een scherp oog voor de feilbaarheid van het menselijk bestaan. En dat is in deze tijd van maakbaarheid en controleerbaarheid soms een echte verademing. Ook hebben zij de neiging overal rijtjes van te willen maken – orde is immers een godsgeschenk. Daarom kennen we in onze westerse traditie het fenomeen de ‘zeven hoofdzonden’, inmiddels uitgegroeid tot een dankbare inspiratiebron voor schilders, schrijvers, filmmakers en game-ontwerpers.   

Zeven hoofdzonden Jheronimus Bosch
De meest bekende voorstelling van de zeven hoofdzonden is 
ongetwijfeld die van Jheronimus Bosch. Hij schilderde de zeven zonden in een grote cirkel met daarin zeven kleine taferelen en maakte daarmee een artistieke voorstelling van de toenmalige tijdsgeest. BrabantKennis geeft met de verkenning de Zeven Zonden van Brabant een actuele kijk op de zeven hoofdzonden. 

Illustraties Maus Bullhorst
Geïnspireerd
op het werk van Jheronimus Bosch ontwierp illustrator Maus Bullhorst (Volkskrant, Trouw) voor BrabantKennis zeven illustraties waarin de Brabantse verhalen van elk van de zeven zonden worden verteld. Deze illustraties staat centraal in de pop-up expo de Zeven Zonden van Brabant, waar zij tot leven komen in manshoge transparante panelen. 

Pop-up expo
Naast de illustraties komen alle podcasts en artikelen uit de verkenning samen in deze (gratis) pop-up expo die vanaf 30 september door Brabant trekt. Gun jezelf een moment van bezinning en neem plaats in de kerkbanken. Beluister bijzondere reportages en verrassende gesprekken met experts. Kijk vanuit een nieuw perspectief naar de Brabantse zonden en ontdek de lessen die we eruit kunnen trekken voor de toekomst.  

Het Jheronimus Bosch Art Center (JBAC), daar waar de kunst van Jheronimus Bosch uit het verleden samenkomt met het heden, vormt de perfecte setting voor deze pop-up expoDit internationale kennis- en ervaringscentrum is een unieke eerbetuiging aan de kunstenaar Jheronimus Bosch (1450-1516). Bezoekers kunnen hier de kunstenaar, zijn werk en zijn leven ontdekken en verkennen. Hier is van dinsdag 1 december '20 t/m 3 januari '21 de pop-up expo te zien, zij aan zij met het werk van Jheronimus Bosch. Een bijzondere combinatie van verleden, heden en toekomst. Een actuele kijk op de reeds 500 jaar oude hoofdzonden.    

PRAKTISCH

1 december 2020 t/m 3 januari 2021  

Jheronimus Bosch Art Center 
Jeroen Boschplein 2 
5211 ML ’s-Hertogenbosch 
(+31) (0)73 612 68 90 

Bekijk voor bezoektijden:  
www.jheronimusbosch-artcenter.nl

We volgen de maatregelen vanuit het RIVM nauwgezet op. Daarom kunnen we slechts een beperkt aantal gasten tegelijk verwelkomen in JBAC. Let op, bekijk de website van JBAC voorafgaand aan je bezoek, mogelijk ben je vanwege de maatregelen verplicht je vooraf te registreren.

Jheronimus Bosch Art Center