Trendnacht 2019: God, Geld, Geluk

Trendnacht 2019: God, Geld, Geluk

Tijdens de Trendnacht 2019 op 17 april verkenden we de weg van God en Geld naar Geluk. In de Goede Week (de week voorafgaand aan Pasen) gingen we samen met zo'n 350 goedgezinde bezoekers in een prikkelend programma op zoek naar zingeving met een zachte G.

Als God ons niet meer inspireert en geld niet langer zaligmakend is, wat is dan het perspectief?

Overal in het Brabantse land zie je ze staan: leegstaande kerken. Het zijn de stenen getuigen van een tanend geloof. In rap tempo hebben we de hemelse verwachting van een hiernamaals verruild voor een aards verlangen naar het hiernumaals. De levensbeschouwelijke leegte die het geloof achterliet, is opgevuld door het streven naar materiële welvaart, individuele vrijheid en geluk.

Groeiende koopkracht bezorgt ons geluk ‘op bestelling’. Maar deze geld-is-geluk-bubbel is niet zaligmakend, merken we. Ondanks dat grotere huis, die mooiere auto, die tweede vakantie, missen we iets. We kunnen ons geluk niet afmeten aan fraaie economische groeicijfers alleen. En daarbij: geluk als (individueel) genot blijkt slechts beperkt houdbaar.

Aangewakkerd door de grote uitdagingen van deze tijd – duurzaamheid en solidariteit – houden zingeving en onderlinge verbinding ons opnieuw meer en meer bezig. Want als God ons niet meer inspireert en geld niet langer zaligmakend is, wat dan wel? Waar vallen we op terug om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan? Wat maakt ons leven en het samenleven waarde(n)vol? Wat verbindt ons en hoe maken we de cirkel groter? We mochten deze avond van geluk spreken!

Hieronder vind je de aftermovie en wat foto's, de uitgebreide terugblik download je hier!

Aftermovie Trendnacht 2019: God, Geld, Geluk

Programma

In een prikkelend programma gingen we op zoek naar zingeving met een zachte G. Met filosofen die geluk (onder)zoeken in het alledaagse leven en designers die verlangen naar betekenis. Met ondernemers die sociale en ecologische meerwaarde verkiezen boven winstmaximalisatie en wetenschappers die de weg bewandelen van ziel naar zaligheid.

Opening door Björn van der Doelen, dagvoorzitter Carla van Loon en Lammert Kamphuis

GOD: Frank G. Bosman en Marieke Boerefijn

GELD: Esther-Mirjam Sent en Jelle van Baardewijk

GELUK: Meike Bartels en Damiaan Denys

Dagvoorzitter

Carla van Loon

Carla van Loon

Het voeren van de dialoog staat centraal in haar leven. Ieder mens heeft een verhaal. Als relatie en integratief therapeut heeft Carla haar eigen praktijk 'Dichtbij Vrij' waar zij de focus legt op het vinden van balans en bezieling.

sprekers

Lammert Kamphuis

Lammert Kamphuis

Lammert is filosoof, spreker en schrijver. Hij prikkelt luisteraars en lezers graag met zijn filosofie voor het alledaagse leven. Hij schreef recent het boek 'Filosofie voor een weergaloos leven'.

God

Frank G. Bosman

Frank G. Bosman

Frank is een rooms-katholiek cultuurtheoloog, bekend om zijn spraakmakende mening over cultuur, theologie en geloof. Hij is onderzoeker aan Cobbenhagen Center, onderdeel van Tilburg University.
Marieke Boerefijn

Marieke Boerefijn

Marieke is docent aan het Grafisch Lyceum Rotterdam. Als journalist en religiewetenschapper maakte zij oa het boek 'Zin in Brabant' en bij Omroep Brabant de gelijknamige tv-serie over zingeving en religie in Brabant.

Geld

Esther-Mirjam Sent

Esther-Mirjam Sent

Esther-Mirjam is hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast gedragseconomie en experimentele economie is 'gelukseconomie' één van haar vele interesses binnen het vakgebied.
Jelle van Baardewijk

Jelle van Baardewijk

Jelle is filosoof en schrijft en spreekt over ethiek en economie. Hij is docent aan de VU en co-auteur van Het Goede Leven en de Vrije Markt. In zijn onderzoek koppelt hij filosofie aan actuele vraagstukken rondom onderwijs, geloof en consumptie.

Geluk

Meike Bartels

Meike Bartels

Meike is hoogleraar Genetics and Wellbeing aan de Vrije Universiteit en staat bekend als 'geluksprofessor'. Als biologisch psycholoog onderzoekt zij op welke wijze nature en nurture ons geluk bepalen.
Damiaan Denys

Damiaan Denys

Damiaan is filosoof, psychiater en neurowetenschapper en als hoogleraar Psychiatrie verbonden aan Amsterdam UMC en het KNAW-NIN. Hij richt zich op maatschappelijke vraagstukken omtrent angst, controle, veiligheid, geluk, normaliteit, vrijheid en zingeving

& meer

Björn van der Doelen

Björn van der Doelen

Björn is een Nederlands singer-songwriter en voormalig profvoetballer. Zijn nieuwste album 'Eerwaarde Vader Zegen Mij Want Ik Heb Gezondigd' draait om de zeven hoofdzonden.
Data Church

Data Church

Data Church is een project van Vito Boeckx, afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Het is een virtual reality beleving waarin de constante flow aan data om ons heen gevisualiseerd wordt.
28 grams of happiness

28 grams of happiness

Met 28 grams of happiness verzorgen Katinka Versendaal en Justine Kontou een 'food experience' waarbij eten, kunst en design een gevoel van verwondering, geluk, voldoening en/of dankbaarheid oproepen.

FEEST: 5 JAAR BRABANTKENNIS

Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van BrabantKennis verscheen tijdens de trendnacht over God, Geld, Geluk een gelijknamig boekje. Hiermee brengen we een saluut aan alle partners met wie we de afgelopen jaren hebben samengewerkt. Kennis delen en vermenigvuldigen is bij uitstek een sociale bezigheid. Het meervoud van ‘kennis’ is niet voor niets ‘kennissen’.

TRENDNACHT

De Trendnacht is een tweejaarlijks evenement van BrabantKennis. Tijdens deze avond nemen zo’n 350 geïnteresseerden deel aan een prikkelend programma met vooraanstaande denkers, wetenschappers en ondernemers. De avond helpt ons de toekomst te verkennen en onze ogen te openen voor wat komen gaat. Met de Trendnacht bieden we ondernemers, bestuurders, beleidsmakers en geïnteresseerde burgers een podium om nieuwe inzichten uit te wisselen en elkaar te inspireren. In Brabant maken we de toekomst samen!

De documentaire 'Tussen vrees en vriendschap' in februari te zien door heel Brabant.

Bekijk het tourschema