Terugblik kenniscafé 'Blokkendozen én biodiversiteit'

Terugblik kenniscafé 'Blokkendozen én biodiversiteit'

Het Brabantse buitengebied staat onder druk. Links en rechts verrijzen megahallen en grote stallen, waar ooit woeste gronden waren en de heide welig tierde. De weg naar schaalvergroting in landbouw en logistiek lijkt onafwendbaar. Wie goed kijkt ziet echter ook veel kleinere projecten, gericht op biodiversiteit en het sluiten van kringlopen. Deze twee ontwikkelingen lijken zich los van elkaar te voltrekken. Maar is dat wel handig en verstandig? Of zijn er ook kansen voor koppeling? Zijn er verleidelijke projecten denkbaar waar biodiversiteit en grootschaligheid elkaar treffen?

Op 3 oktober organiseerde BrabantKennis het kenniscafé 'blokkendozen en biodiversiteit', als onderdeel van de Night University 2019.

Onder leiding van Sophie Stravens (CAST) gingen Merten Nefs (TU Delft), Daan van Soest (Tilburg University) en Piera Fehres (BrabantKennis) met het publiek in debat over de kansen en bedreigingen die spelen op het Brabantse plattelandschap.

Pre-verkenning 'Land van schaarste en overvloed'

Dit kenniscafé is onderdeel van de pre-verkenning 'Land van schaarste en overvoed'. Deze pre-verkenning heeft als doel om vanuit een brede, integrale blik naar het platteland te kijken, van buitengebied tot dorp. Via het thema ‘schaarste en overvloed’ gaan we op zoek naar de balans voor de toekomst.

Longread 'Wat is er aan de rand?'

Nog even teruglezen? In de longread 'Wat is er aan de rand?' doen we drie aanbevelingen om de vitaliteit van het Brabantse platteland te borgen, nu én in de toekomst?

Night University

Night University is hét campusfestival van Tilburg University. Op donderdag 3 oktober zetten ze de deuren wagenwijd open en nodigen iedereen uit in Tilburg.

Op de bruisende universiteitscampus staat deze ‘nacht’ de ontmoeting tussen wetenschap en samenleving centraal, want wetenschap is voor iedereen. Je kunt volop kiezen uit allerlei presentaties, debatten, rondleidingen, workshops, experimenten en culturele optredens.

Meer informatie over Night University 2019

GESPREKSLEIDER

Sophie Stravens
CAST

Sophie Stravens

Sophie is programmamaker bij CAST (Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg e.o.). CAST agendeert, inspireert, onderzoekt, presenteert en verbindt, met als doel een positieve impact te leveren aan het gesprek over architectuur & ruimtelijk kwaliteit

SPREKERS

Merten Nefs

Merten Nefs

Merten is architect, onderzoeker en programmaleider bij Vereniging Deltametropool. Hij promoveert op het onderwerp Handelslandschappen (TU Delft), onze steeds veranderende ruimtelijke oplossingen voor het vervoeren en opslaan van handelswaar.
Daan Van Soest

Daan Van Soest

Daan is hoogleraar Environmental Economics aan Tilburg University. Hij is gespecialiseerd in klimaatverandering en milieubeleid, milieu-economie en biodiversiteit.
Piera is toekomstverkenner bij BrabantKennis. Haar achtergrond in natuur en landbouw combineert zij met veel interesse in wat mensen beweegt. Samen nadenken over de toekomst inspireert, verbreedt het perspectief en geeft haar positieve energie.

Wij verkennen de toekomst van het Brabantse plattelandschap.

Heb je tips voor ons?