Presentatie Toekomstgids

Presentatie Toekomstgids

Op 1 maart gingen we samen op reis naar de toekomst. Met ruim 100 gasten, die hun rugzak vulden met nieuwe inzichten, die stuk voor stuk benieuwd zijn naar de toekomst van Brabant, én die van hun gemeente!

Open cirkels, smeed samenwerking. Maar vooral: gemeente, durf te experimenteren!

De ‘Toekomstgids voor Brabantse gemeenten’ werd donderdagavond 1 maart in Oisterwijk gepresenteerd.

We hopen dat de gids een belangrijke inspiratiebron zal zijn voor de op te stellen coalitieakkoorden en dat het een onmisbaar kompas is voor iedereen die lokaal actief is.

In EKWC Oisterwijk genoten we van een inspirerend programma, met o.a. Marjolijn van Heemstra (schrijfster, theatermaakster), Bastiaan Rijpkema (Universiteit Leiden, schrijver) over de toekomst van lokale democratie, Christophe van der Maat (gedeputeerde provincie Noord-Brabant) over het belang van formeren voor de toekomst en Kiki Schippers (cabaretière, kleinkunst theatermaker). 

Daarnaast maakten we een reis door drie werelden, die ook in de gids terugkomen, met Janneke Niessen (ondernemer in tech), Tine De Moor (hoogleraar sociale en economische geschiedenis, UU) en Jeroen van Glabbeek (CEO van CM.com).

Terugkijken? Bekijk de uitgebreide terugblik, inclusief inhoudelijk verslag, tweets en foto's. De Toekomstgids kun je online bekijken of bestellen. 

Reis verder!

Was jij aanwezig bij de presentatie en/of heb je de gids gelezen? Dan ben je misschien op zoek naar meer verdieping en praktische handvatten voor de toekomst van jouw gemeente?

Dat kan! We gaan graag verder met je op reis. In inspirerende toekomstlabs, masterclasses en workshops zijn we benieuwd naar jouw toekomstvragen. Met een nieuwsgierige blik blijven we zoeken naar antwoorden. Meer informatie vind je hier.


Betrokkenen

Marieke Beekers

projectleider

Marieke Beekers

Marieke is projectleider bij BrabantKennis, gedetacheerd vanuit de gemeente Breda. Op het moment trekt ze de verkenning 'Toekomstgids voor Brabantse gemeenten!'. Daarnaast organiseert ze met passie 'Feest voor de Geest.'
Heidi Buijtels

dagvoorzitter

Heidi Buijtels

Heidi is als projectleider altijd druk in de weer voor BrabantKennis. Op het moment trekt ze de verkenning 'Mind the Gap!'. Daarnaast is ze een passievolle zelfstandig programmamaker en moderator in het publieke domein.
Tine de Moor

spreker

Tine de Moor

Tine de Moor is hoogleraar sociale en economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en onderzoekt de wereld van coöperaties. Zie ook: www.collective-action.info
Christophe van der Maat

spreker

Christophe van der Maat

Christophe is gedeputeerde Mobiliteit en Samenwerking voor de provincie Noord-Brabant, namens de VVD. Hij studeerde bestuurskunde en internationaal recht aan Tilburg University. In 2012 werd hij verkozen tot Jonge Ambtenaar van het Jaar.
Janneke Niessen

spreker

Janneke Niessen

Janneke is ondernemer in de technologie en heeft als ambitie kinderen te leren programmeren en complex te leren denken. Ook wil ze dat meer vrouwen werkzaam zijn in 'tech'.
Bastiaan Rijpkema

spreker

Bastiaan Rijpkema

Bastiaan is assistent professor aan de Universiteit Leiden en schrijver van het recent verschenen boek 'Weerbare democratie'.
Kiki Schippers

spreker

Kiki Schippers

Kiki is cabaretière. Ze studeerde aan de Koningstheateracademie. In 2012 kwam haar 1e album 'DAGVRIEND' uit. In 2013 was ze finalist in het Leids Cabaret Festival en in 2014 won ze Camaretten. Nu speelt ze haar 2e avondvullende voorstelling 'WAAR'.
Jeroen van Glabbeek

spreker

Jeroen van Glabbeek

Jeroen is CEO van CM.com in Breda. CM.com kiest voor een nieuwe manier van denken en werken: het nieuwe “nieuwe” werken. Ruim 300 medewerkers wereldwijd omarmen het credo: doe wat je leuk vindt, goed kan én draag wat bij.
Marjolijn van Heemstra

spreker

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn is theatermaker, dichter, columnist, soms journalist. En het liefst een combinatie van dat alles.