Essay Hoe beleven Brabanders verschillen?

Essay Hoe beleven Brabanders verschillen?

'Verschil en gelijkheid: perspectief van Brabanders' is de zevende publicatie binnen de verkenning 'Mind the Gap!'. In deze publicatie staat het perspectief van de Brabander centraal. Verschil is er. Maar zien Brabanders dit ook en mag het er dan ook zijn? En lukt het hen om dat te overbruggen?

Dat er verschillen zijn, is zo. En dan?

  • Susanne Agterbosch en Koen Vinckx - adviseurs-onderzoekers

Met de verkenning ‘Mind the Gap!’ stelt BrabantKennis de vraag centraal wat het groter worden van verschillen en sociale ongelijkheid voor de Brabantse samenleving betekent. In opdracht van BrabantKennis heeft het PON – een onderzoeks- en adviesbureau op het sociale en culturele domein – onderzoek gedaan naar verschillen vanuit het perspectief van de Brabander zelf. Verschil is er. Mag het er van de Brabander ook zijn? Hoe ervaren Brabanders verschillen in Brabant? Welke verschillen vinden ze (on)wenselijk? 

In dit zevende deel in de ‘Mind the Gap!’-reeks staat het perspectief van de Brabander centraal. De publicatie is gebaseerd op het rapport ‘Sociale samenhang en scheidslijnen door de ogen van Brabanders’ van PON-onderzoekers Susanne Agterbosch en Koen Vinckx (hier te lezen en te downloaden). De belangrijkste onderzoeksresultaten tref je in het eerste deel van deze publicatie aan [onderzoek].

Conclusie: dat er verschillen zijn, is zo! Vervolgens hebben Susanne Agterbosch, Koen Vinckx en Patrick Vermeulen zich de vraag gesteld: en dan? Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig. Een eerste poging om hierop een antwoord te geven, lees je terug in het tweede gedeelte van deze uitgave [reflectie].

Ten slotte heeft Piet de Kroon het onderzoek van casuïstiek voorzien: in het derde deel van deze publicatie komen drie initiatiefnemers van het participatieproject ‘Met Elkaar voor Mekaar’ uit Sint-Michielsgestel aan het woord [interviews].

Leesgierig? Lees en download hier dit nieuwe boeiende deel in onze reeks!

IN DE KIJKER

Melkfessen voor verse melk

Foto's: Willeke Machiels

Betrokkenen

Susanne Agterbosch

onderzoeker

Susanne Agterbosch

Susanne werkt bij het PON als adviseur-onderzoeker aan vraagstukken waar aspecten van de sociale en/of fysieke leefomgeving samenkomen, zoals energie, burgerparticipatie en welzijn. Voor BrabantKennis vertelt ze van alles over gepercipieerde verschillen.
Piet de Kroon

interviewer

Piet de Kroon

Piet is socioloog en interim-directeur van SNV Brabant Centraal. Hij was eerder directeur-secretaris van de Zuidelijke Rekenkamer en directeur van het PON. Inmiddels is hij onafhankelijk onderzoeker, gespreksleider en een veelzijdig publicist.
Patrick Vermeulen

onderzoeker

Patrick Vermeulen

Patrick is directeur-bestuurder van het PON. Hij is gepromoveerd op overleg binnen organisaties en jarenlang werkzaam geweest op het terrein van participatie. Hij houdt zich o.a. bezig met leefomgevingsvragen, sociale veerkracht en participatie.
Koen Vinckx

onderzoeker

Koen Vinckx

Koen is adviseur-onderzoeker bij CINOP en houdt zich voornamelijk bezig met wat zich in de leefwereld van burgers afspeelt en wat dit kan betekenen voor overheden en organisaties. Hij is vanuit daar parttime werkzaam bij BrabantKennis.