..
592d60c10c2ce
Activiteit

Essay Sociale media: splijter of verbinder?

Brabanders zijn steeds actiever op sociale media. Voor overheden en maatschappelijke organisaties is dat interessant: door sociale media beter te benutten kunnen ze inspelen op (dreigende) tegenstellingen. Maar ook geeft het burgers zélf mogelijkheden om de dialoog aan te gaan met elkaar en/of met hun overheid.
quote
Sociale media nemen steeds meer de rol van het praatje bij de bakker over.
- John Rozema en Ad Schalkx - onderzoekers

Brabanders zijn steeds actiever op sociale media. Er is sprake van een enorme toename van het dagelijkse socialemediagebruik. Alledaagse prietpraat, actualiteit en stevige discussies: alles wordt gedeeld en bediscussieerd op sociale media. Opvallend is dat Brabanders de virtuele discussie niet op de spits drijven. Ze praten op sociale media minder over tegenstellingen in de samenleving dan de gemiddelde Nederlander. Dat haalt het populaire idee onderuit dat sociale media leiden tot polarisatie.

Als je beter wilt begrijpen wat mensen drijft/motiveert, zul je niet alleen naar de actualiteit, maar ook naar het sentiment en de sociale ontwikkeling op sociale media moeten bekijken. De combinatie met het meten van dreiging kan helpen om mogelijke sociale spanningen vooraf te zien aankomen, zoals tijdens het stevige gesprek over vluchtelingenopvang in Steenbergen aan het begin van 2016. Voor overheden en maatschappelijke organisaties is dat interessant: door sociale media beter te benutten kunnen ze inspelen op (dreigende) tegenstellingen en daar beleid op afstemmen. Maar ook geeft het burgers zélf mogelijkheden om de dialoog aan te gaan met elkaar en/of met hun overheid. Zo kan het virtuele praatje bij de bakker zijn rol ‘als praatje in de samenleving’ weer vervullen.

Leesgierig? Lees en download  hier  het laatste boeiende deel in onze reeks!

IN DE KIJKER

592d671f14662

Foto's: Marc Bolsius