..
Terugblik

Terugblik Swingstate Brabant

'Brabant: bont én blauw' is de terugblik op het post election event 'Swingstate Brabant' dat BrabantKennis en TiREG 20-03-2017 organiseerden, als onderdeel van de verkenning 'Mind the Gap' naar verschillende scheidslijnen in Brabant.
quote
Het blauw van de VVD overheerst in heel Brabant, maar hieronder blijken we bonter dan gedacht. Wie niet kijkt naar de grootste partij per gemeente, maar naar de nummer twee, ziet een ander patroon opdoemen.
- Josse de Voogd - electoraal geograaf

Brabant is (samen met Limburg) de provincie met het hoogste percentage mensen die per verkiezing overstappen van de ene partij naar de andere. Dat maakt ons een zogenaamde swing state waar stemmen te winnen vallen. Hoe pakte dat deze verkiezingen uit?!

Zo’n 50 geïnteresseerden kwamen 20 maart 2017 in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch bijeen om na te praten over de Kamerverkiezingen van 15 maart. Brabant is samen met Limburg de provincie met het hoogste percentage mensen die per verkiezing overstappen van de ene partij naar de andere. Dat maakt ons tot swingstates waar stemmen te winnen vallen. Hoe pakte dat deze verkiezingen uit?!

Onder leiding van Joks Janssen (directeur BrabantKennis) analyseerden Josse de Voogd (electoraal geograaf), Martijn Groenleer (hoogleraar recht en bestuur, TiREG) en Marc van de Wardt (politicoloog, Liss Panel) de verkiezingsuitslag in Brabant.

58dbffe645797