..
Terugblik

Terugblik masterclass #2 'Maak het verschil'

Samen met experts organiseerde BrabantKennis in 2017 vanuit haar verkenning ‘Mind the Gap!’ masterclasses onder de naam 'Maak het verschil!'. Een terugblik op de tweede: 'Kijk op de Wijk'.
quote
Als dat systeem emancipatie belemmert, vrijheid beneemt en ervoor zorgt dat kinderen zich niet kunnen ontwikkelen, staat ons iets te doen.
- Pieter Tops

Samen met bestuurskundige Pieter Tops zijn we nagegaan hoe armoede en sociale uitsluiting van oudsher kunnen leiden tot wijken en buurten die volledig op zichzelf lijken staan, waar bewoners de eigen boontjes doppen en af en toe een oogje dichtknijpen. En waar ondermijnende criminaliteit welig tiert.

We hebben gesproken over wat we kunnen doen om te voorkomen dat de georganiseerde criminaliteit een wijk overneemt of ontwricht. Een bestuurlijke en justitiële aanpak lijkt dan een noodzakelijke voorwaarde, maar is zeker niet voldoende. Volgens Tops zullen we juist een bredere, maatschappelijke oftewel meervoudige aanpak moeten ontwikkelen.

Vervolgens hebben we onder leiding van medewerkers van Starters4Communities drie maatschappelijke Tilburgse initiatieven bezocht: Living Museum, Chef's Level en Debatkuip. Lees er alles over deze uitgebreide terugblik!

5a193309b1a5a