..
Publicatie

Mind the Gap! #6: Brabants bont

'Brabants bont: de kleurrijke kunst van het overbruggen' is de zesde publicatie binnen de verkenning 'Mind the Gap!'. Marcel Boogers laat zien hoe we zelf maatschappelijke verbindingen kunnen leggen en stevige bruggen kunnen slaan in Brabant.
quote
Na 'Mind the Gap!' is nu het credo: 'Bridge that Gap!'
- Marcel Boogers - politicoloog en bestuurskundige

Brabant, dat is bourgondisch, gemoedelijk en gezellig met een zachte G. Brabanders zijn trots op hun provincie, voelen zich ermee verbonden en zien Brabant als één geheel. Maar hoeveel we ook gemeen hebben, het risico bestaat dat we steeds meer van elkaar gaan verschillen. Het Brabants bont als metafoor voor de Brabantse samenleving: een vlag met een veelheid aan kleine rood-witte vakken, waar elke bevolkingsgroep zich veilig heeft opgesloten in zijn eigen hokje.

Er zijn steeds grotere tegenstellingen voelbaar tussen groepen mensen als het gaat om politieke opvattingen, gezondheid, welvaart, welzijn en geluk. Wat ons vroeger samenhield, doet dat vandaag de dag niet meer. Marcel Boogers dook in deze ontwikkeling die tekenend is voor onze tijd. Hij ontdekte dat oude banden zichzelf opnieuw hebben uitgevonden en dat er nieuwe zijn ontstaan. Plekken en momenten waar het verschil wordt gevierd en tegenstellingen overbrugd. En hij laat zien hoe we daaruit lessen kunnen trekken. Door wat moeite te doen, kunnen we zorgen dat er tussen de vakken op het Brabants bont samenhang komt en dat ze samen blijven wapperen op één vlag.

58ecfc59eab41