..
Publicatie

Mind the Gap! #1: Essay politieke scheidslijnen

Het essay ‘Brabants mozaïek, politieke scheidslijnen op de kaart’ is de eerste publicatie binnen de verkenning 'Mind the Gap!'. Hierin schetst Josse de Voogd de veranderingen in het politieke landschap van Brabant.
quote
De veelkleurige verkiezingskaarten van Nederland weerspiegelen een samenleving in verandering.
- Josse de Voogd - electoraal geograaf

De veelkleurige verkiezingskaarten van Nederland weerspiegelen een samenleving in verandering. Ontwikkelingen als globalisering, migratie en vergrijzing en het toenemende belang van opleidingsniveau en leefstijl doen sociale, politieke en ruimtelijke verschillen vergroten. 

Nieuwe patronen worden zichtbaar op de kaart, terwijl oude tegenstellingen herleven. Het zijn veranderingen die ook aan Brabant niet voorbij gaan.

Tegelijk toont de provincie zowel politiek als geografisch een eigen karakter waarmee zij zich onderscheidt van de rest van Nederland: de regio doet er toe. Booming Brabant kan gezien worden als het Beieren van Nederland. 

Toch doen niet alle gemeenten mee aan dit succesverhaal, waarbij de grote contrasten binnen de provincie mogelijk versterkt zullen worden door de ontwikkeling naar een participatiesamenleving.

58db94888e7fd