..
Publicatie

Krant Big Data

De krant #slimbrabant gaat over de enorme groei aan data die voortkomt uit de vergaande digitalisering van onze maatschappij. De krant staat vol verhalen, interviews en blogs over de voortrazende digitale revolutie.
quote
De grote opdracht in deze tijd is om zélf slim en tech-savvy te worden. Dit geldt niet alleen voor de jeugd, maar júist voor de mensen die nu aan de knoppen zitten en verantwoordelijk zijn voor beleid.
- Marleen Stikker - Waag Society

De krant #slimbrabant gaat over de enorme groei aan data die voortkomt uit de vergaande digitalisering van onze maatschappij. Belangrijke drivers zijn de opkomst van sociale media, Internet of Things en het gebruik van mobiele apparaten.

De groeiende impact van big data stelt ons voor nieuwe vragen. We bevinden ons middenin een data-explosie. De hoeveelheid gegevens in de wereld groeit zo snel dat het bijna niet meer is bij te benen. Op basis van deze schat aan informatie worden waarschijnlijkheden berekend en voorspellingen gedaan, waarmee we ondermeer urgente maatschappelijke problemen kunnen oplossen.

Data maken ons dus slimmer en slimmer, maar ook onzeker. Is er nog ruimte voor intuïtie en het gezonde verstand? Benutten we onze vermogens tot zélf ontwikkelen en maken nog wel? Of neemt de technologie het roer volledig van ons over? En hoe zit het met privacy, met al die sensoren in de openbare ruimte?

We kunnen in Brabant de kansen alleen pakken als we ook de risico’s onderkennen. Het is een maatschappelijke uitdaging van formaat om de datasamenleving in goede banen te leiden. Daarnaast is een breed en open debat, met álle betrokken Brabanders, nodig. Want een slim Brabant ziet de kansen van big data en nieuwe technologie, maar gelooft ook in de ideeën, creativiteit en kracht van haar bewoners.

58db57a1a013f