..
622722dc991b0
Download dit item
Publicatie

Horizon 2021 - 2022

In de Horizon blikt BrabantKennis terug en kijkt vooruit. Je vindt daarin een beeldend verslag van onze activiteiten en publicaties. Door QR-codes te scannen en in de online versie op de interactieve linkjes te klikken komt de Horizon in tekst, beeld én AR tot leven!
quote
Het Brabant van nu en de toekomst is van ons. Het is aan ons om die toekomst vorm te geven. Samen.
- Jos van den Broek, directeur BrabantKennis

VOORBEREID OP WEG

In het afgelopen jaar verdiepten we samen met jullie onze kennis van Brabant. We leerden onze buren beter kennen én de relatie die we met hen hebben. Zijn we echte of valse vrienden? Met de bondsdagverkiezingen als aanleiding verkenden we de relatie tussen Brabant en Duitsland. Een innige relatie die, zoals PG Kroeger ons voorhield, lang terug gaat. Maar ook een relatie die we als vanzelfsprekend ervaren en waar we stiekem best weinig van weten.

We gingen ook samen op verkenning naar het Land van Schaarste en Overvloed. We laten zien dat we in Brabant samen voor keuzes staan. Keuzes die we niet lang meer kunnen uitstellen omdat anders anderen voor ons kiezen en we de regie over ons landschap kwijt kunnen raken.

De Zeven Zonden van de Brabant boden ons een spiegel om naar onszelf en de provincie te kijken. Even stilstaan, even een moment van bezinning. Voor het eerst ontwikkelden we daarvoor een podcastserie in combinatie met essaybundel én een pop-up expo. Vernieuwend en blikverruimend, zoals je van BrabantKennis mag verwachten.

Zoals Tessa Cramer in haar lectorale rede op de online editie van het Onzekere Zaken festival zei ‘de toekomst is van ons allemaal’. Oftewel, ‘Brabant zijn wij’, schreven we in het essay op verzoek van de Commissaris van de Koning. Beide houden zowel een belofte als een opdracht in. De belofte dat het Brabant van nu en de toekomst van ons is. En de opdracht om die toekomst samen vorm te geven. Want we hoeven het ons niet te laten overkomen. We kunnen ons er op voorbereiden. Ook al loopt het vast anders dan we dachten.

Zo verkennen we in 2022 hoe we ons voor kunnen bereiden op de impact van de geopolitieke transitieperiode op Brabant. Dichterbij huis gaan we in gesprek met de uitvoering, de mensen die het maken. Bovendien komt een BrabantKennis klassieker, de Trendnacht, terug waarin we de economie van de toekomst belichten. Meer over onze plannen vind je in het Blikveld op onze website.

We wensen je veel leesplezier en hopen je in 2022 weer fysiek te kunnen ontmoeten op één van onze evenementen.

BLIKVELD 2022

In het Blikveld 2022 staan de verkenningen en thema’s voor het komende jaar én laten we de kiemen zien van wat we in 2023 en daarna willen gaan doen. Ons Blikveld is daarmee zowel een plan als een uitnodiging. Dus, wil je samen met ons de toekomst van Brabant vormgeven? Of heb je ideeën die passen bij onze voornemens? Neem dan vooral contact met ons op!