..
Publicatie

Brabant in mondiaal perspectief

Het essay 'Brabant in mondiaal perspectief' is een tussenproduct van de verkenning Midsize Brabant en schetst de toekomst van de Brabantse middelgrote steden in een veranderende wereldeconomie.
quote
Het kan lonen voor stedelijke en provinciale overheden in Brabant om een langetermijnstrategie te ontwikkelen op basis van de vaardigheden en eigenschappen van de regio.
- Haroon Sheikh - filosoof & onderzoeker

Concurrentie van lagelonenlanden en banenvernietiging door technologische innovatie dagen middelgrote steden in Noord-Brabant uit. Dat betoogt Haroon Sheikh, filosoof en onderzoeker bij Dasym Investment Strategies in ‘Midsize Brabant in mondiaal perspectief’. Volgens Sheikh zijn de uitdagingen kansrijk als steden oude industriële vaardigheden toepassen in nieuwe economische domeinen.

Het essay van Sheikh verscheen in het kader van de toekomstverkenning naar middelgrote steden in Noord-Brabant, die BrabantKennis uitvoerde in samenwerking met Ruimtevolk. Onder de noemer Midsize Brabant ligt de focus op deze bijzondere categorie steden, het thuis van ongeveer een kwart Brabanders. 

Het verhaal van Midsize Brabant, met steden als Oss, Oosterhout, Veghel, Waalwijk, Uden, Roosendaal en Bergen op Zoom, blijft vaak onderbelicht, aangezien er meer aandacht is voor grote steden en het platteland. Analyse en beleid voor het midden ontbreekt, terwijl het toekomstperspectief van deze groep juist zo uitdagend is.

58dba6bfc7f4e