Vooruitdenkerslezing 'Ongelijk, maar fair'

Vooruitdenkerslezing 'Ongelijk, maar fair'

Donderdag 24 november hield Marc de Vos, auteur van het spraakmakende boek ‘Ongelijk maar fair’, de derde Vooruitdenkerslezing van BrabantKennis.

Soort zoekt soort op de huwelijksmarkt. Zo ontstaan steeds meer gescheiden werelden tussen hoog- en laagopgeleid, wat bepalend is voor de toekomst van opgroeiende kinderen

  • Marc de Vos - auteur 'Ongelijk maar fair'

Donderdag 24 november hield Marc de Vos, auteur van het spraakmakende boek ‘Ongelijk maar fair’, de derde Vooruitdenkerslezing van BrabantKennis.

Één van de meest prangende kwesties van onze tijd is de sociaal-culturele tweedeling van de samenleving. De ongelijkheid tussen hoog- en laagopgeleiden groeit. Het ongenoegen daarover voedt wereldwijd het maatschappelijke en politieke debat. Maar wat moeten we eigenlijk van de ongelijkheid denken? Waar komt ze vandaan, is die ongelijkheid goed of slecht? En wat kunnen we eraan doen?! Hoe zit het met ongelijkheid in Noord-Brabant?

De Vlaamse opiniemaker en hoogleraar Marc de Vos (UGent) roeit tegen de stroom in en biedt een positief wereldbeeld van kansen, mensen, diversiteit en merite. Hij kijkt voorbij de cijfers en legt het echte hart van ongelijkheid bloot. Na afloop van de lezing ging Frederieke Hegger (RTL-Z) in gesprek met het publiek en Yvonne Kops (Raad van Bestuur Ons Middelbaar Onderwijs), Ralf Embrechts (mede-initiatiefnemer Quiet500) en Henri Swinkels (gedeputeerde Cultuur en Samenleving). Na afloop werd een selectie van ‘OneMinutes’-filmpjes getoond, gemaakt door studenten van Kunstacademie St.Joost in Breda. Tevens was na afloop van de lezing de Quiet500 te koop.Een uitgebreide terugblik op de avond lees je hier.

Betrokkenen

Ralf Embrechts

gespreksdeelnemer

Ralf Embrechts

Ralf is sociaal makelaar op vele fronten: van directeur Maatschappelijke Ontwikkelings Maatschappij tot mede-initiatiefnemer van de armoedeglossy Quiet500, waarmee stille armoede een gezicht kreeg. De 2e editie is inmiddels uit: 'de glossy die schuurt.'
Frederieke Hegger

dagvoorzitter

Frederieke Hegger

Frederieke is journalist bij RTL-Z Ze werkte eerder op de redactie van OneWorld en schreef over de financiële sector en geopolitiek. Nu is ze werkzaam als redacteur over de economie van de toekomst, duurzaamheid en de keuzes die we elke dag maken.
Yvonne Kops

gespreksdeelnemer

Yvonne Kops

Begin 2016 werd Yvonne benoemd tot lid van de raad van bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs. OMO verzorgt voortgezet onderwijs, van praktijkonderwijs tot gymnasium, in Brabant. Tijdens de Vooruitdenkerslezing was ze gespreksdeelnemer.
Henri Swinkels

gespreksdeelnemer

Henri Swinkels

Henri is namens de SP gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur in Brabant. In zijn portefeuille zitten leefbaarheid en samenleving, cultuur en sport, monumenten en erfgoed(complexen) en gezondheid. Momenteel houdt hij zich veel bezig met sociale veerkracht.
Marc de Vos

spreker

Marc de Vos

Marc is auteur van het spraakmakende boek ‘Ongelijk maar fair’, waarover hij een lezing gaf tijdens de derde Vooruitdenkerslezing. Hij is de directeur van de denktank Itinera en doceert. Hij schrijft, onderwijst, spreekt en debatteert.