Trendnacht 2017: klimaatgedrag

Trendnacht 2017: klimaatgedrag

Tijdens de Trendnacht 2017 stelden we niet het klimaatverdrag, maar het klimaatgedrag centraal. Wat doet veranderend klimaat met ons gedrag? Raken we collectief van de kook? Of passen we ons gemakkelijk aan?

Elke kleine actie inspireert anderen!

  • Jelmer Mommers - De Correspondent

Tijdens de ‘Trendnacht 2017: het klimaatgedrag van Brabant’ gingen in Podium Bloos in Breda ruim 250 wetenschappers, beleidsmakers, journalisten, ontwerpers en ondernemers met elkaar in gesprek: wat kunnen we doen om het tij te keren?

Klimaatverandering laat zich steeds meer gelden in de vorm van extreem weer. Dat zorgt voor gewasschade op akkers en hittestress in steden. Hoe vergroten we de individuele en collectieve weerbaarheid tegen de (onvoorspelbare) gevolgen van klimaatverandering? En hoe zorgen we ervoor dat burgers en bedrijven van hun tuin of terrein een spons maken en de regenpijp de bons geven?

Juist daarom is het van belang goed te begrijpen waarom we ons gedragen, zoals we ons gedragen. En wat klimaatverandering wel en niet doet met ons gedrag. Alleen met (meer) inzicht in wat Brabanders beweegt, komen we tot uitvoering van effectieve oplossingen voor klimaatverandering. De grootste barrières om klimaatverandering tegen te gaan zitten in ons hoofd. Laten we daarom niet wachten op het volgende klimaatverdrag, maar ons richten op het klimaatgedrag van Brabant. Met kleine aanpassingen maken we zelf het verschil.

Leesgierig? Lees dan de uitgebreide terugblik op de Trendnacht 2017! Of bekijk hieronder de aftermovie en foto's.

AFTERMOVIE

Wat doe je als het water je bijna letterlijk aan de lippen staat? Red je jezelf, of help je elkaar?

  • Hellend Vlak - Vloeistof

HELLEND VLAK

Dansgezelschap Vloeistof danste een bewerkte versie van voorstelling Hellend Vlak als verrassende en indringende opening van de Trendnacht 2017. 

KLIMAATGEDRAG

Nachtvoorzitter Helga van Leur hield het hoofd koel in de grote zaal van Podium Bloos. Als rots in de branding begeleidde zij het hoofdprogramma vol boeiende sprekers, waaronder Jelmer Mommers (De Correspondent), Florian Boer (De Urbanisten), Denise de Ridder (Self Regulation Lab, UU), Koert van Mensvoort (Next Nature) en Janneke Stegeman (Theologe des Vaderlands).  

KLIMAATPREEK

Theologe Janneke Stegeman hield een 'klimaatpreek' over hoe Aswoensdag je helpt relativeren én verbinden, hoe je een nietig onderdeel bent van een veel groter geheel en tegelijkertijd een Belangrijk Individu als het gaat om klimaatverandering.

Vaak handelen mensen uit eigenbelang. Als we het samen doen kunnen we zoveel meer bereiken.

  • Fien Dekker - Rain(a)Way

KLIMAATDESIGN

Heidi Buijtels ging in gesprek met designers Lucas Zoutendijk (Studio 1:1), Fien Dekker (Rain(a)way) en Janiek van der Palen (Selficient) over hun visie op klimaatgedrag.

Hoe kunnen we elkaar helpen? Want we hebben elkaar zó hard nodig!

  • Piet Hermus

KLIMAATTHERAPIE

Boer Piet Hermus, boswachter Frans Kapteijns en Gijs Kloek van Achmea Verzekeringen namen plaats op de bank bij Evanne Nowak voor een sessie klimaattherapie.

We mogen niet achterover leunen en denken dat 'men' het klimaatprobleem wel zal aanpakken. Begin bij jezelf!

  • Manu Busschots - Stichting Klimaatgesprekken

KLIMAATGESPREK

Tijdens het klimaatgesprek liet Manu Busschots de deelnemers bewust kiezen voor klimaatvriendelijk gedrag.

Het belangrijkste klimaatakkoord is dat met jezelf!

  • Andy Engel - De Klimaatjes

KLIMAATLEREN

Andy Engel, co-auteur van de kinderboekenserie De Klimaatjes, nam de deelnemers aan zijn workshop mee in belevingswereld van kinderen en hoe je hen klimaatvriendelijk gedrag kunt leren.

Wat als de extremen extremer worden? Wat dan?

EXPO & FILM

Ook filmmakers, kunstenaars en ontwerpers laten zich inspireren door klimaatverandering. Een kleine selectie was te bewonderen tijdens de trendnacht over klimaatgedrag.

Betrokkenen

Florian Boer

spreker

Florian Boer

Florian is directeur van DE URBANISTEN. Hij is opgeleid als ‘Environmental designer’ (TU/e). Hij ontwerpt vanuit een stedenbouwkundige invalshoek aan systemen en werkt momenteel aan klimaatadaptieve plannen in oa Den Haag, Utrecht, Antwerpen, Kopenhagen.
Heidi Buijtels

gespreksleider

Heidi Buijtels

Heidi is als projectleider altijd druk in de weer voor BrabantKennis. Op het moment trekt ze de verkenning 'Mind the Gap!'. Daarnaast is ze een passievolle zelfstandig programmamaker en moderator in het publieke domein.
Manu Busschots

gespreksleider

Manu Busschots

Manu is socioloog, oprichter van Stichting KlimaatGesprekken en gebruikt psychologie in de praktijk als trainer en coach. De missie van KlimaatGesprekken is om klimaatvriendelijke keuzes het nieuwe normaal te maken dankzij toegepaste klimaatpsychologie.
Fien Dekker

designer

Fien Dekker

Rain(a)Way is een urban design studio gespecialiseerd in regenwater. Vanuit Eindhoven ontwerpen we publieke ruimten voor overheden, gemeenten en (landschaps)architecten. Een klimaatbestendige stad, dat is ons doel. Duurzaam ontwerpen met oog voor detail!
Piet Hermus

gespreksdeelnemer

Piet Hermus

Piet Hermus is landbouwer met akkerbouw- en vollegrondsgewassen. Piet is bestuurlijk actief op lokaal en regionaal niveau en bij de ZLTO. Hij schrijft met regelmaat opiniestukken voor landelijke dagbladen, zoals NRC, Trouw en De Volkskrant.
Frans Kapteijns

gespreksdeelnemer

Frans Kapteijns

Boswachter Frans Kapteijns werkt al ruim 25 jaar bij Natuurmonumenten. Daarnaast is hij contactpersoon voor het Oisterwijkse team biodiversiteit en natuurgids bij het IVN. Sinds een paar jaar is hij de pr-boswachter voor Brabant en Limburg.
De Klimaatjes

gespreksleider

De Klimaatjes

De Klimaatjes spelen de hoofdrol in een nieuwe prentenboekenserie. Deze serie is erop gericht bij jonge kinderen bewustzijn te creëren rondom thema’s als het veranderende klimaat, vervuiling en duurzaamheid. Auteurs: Judith Koppens en Andy Engel.
Gijs Kloek

gespreksdeelnemer

Gijs Kloek

Gijs houdt zich binnen Achmea bezig met klimaat en het risico van extreem weer. Tijdens de Trendnacht vertegenwoordigt hij het Verbond van Verzekeraars dat recent een rapport over de invloed van klimaatverandering op verzekeringen heeft gepubliceerd.
Helga van Leur

dagvoorzitter

Helga van Leur

Helga presenteerde 20 jaar het RTL-weer. Met haar wetenschappelijke achtergrond weet ze als ambassadeur in weer(extremen), klimaat(verandering), duurzaamheid en gedrag passievol complexe onderwerpen begrijpelijk te maken, urgentie over te brengen.
Koert van Mensvoort

spreker

Koert van Mensvoort

Koert is kunstenaar, technoloog en filosoof. Bekend vanwege zijn Next Nature filosofie, die draait om het idee dat onze technologische omgeving zo complex, alomtegenwoordig, intiem en autonoom wordt dat we deze als een natuur op zich zelf gaan ervaren.
Jelmer Mommers

spreker

Jelmer Mommers

Jelmer is correspondent Klimaat en Energie bij De Correspondent. Hij werkte eerder als onderzoeker en webredacteur voor De Groene Amsterdammer, platform Investico en De Gids. Jelmer studeerde cum laude af bij de master journalistiek in Groningen.
Vloeistof NL

dansgezelschap

Vloeistof NL

Vloeistof is een dansgezelschap, gespecialiseerd in het ontwikkelen van performances waarin de ervaring van het publiek een essentiële rol speelt. Dans moet zichtbaar iets vertellen, zinvol zijn, tegendraads, maar ook toegankelijk voor iedereen.
Evanne Nowak

gespreksleider

Evanne Nowak

Evanne is afgestudeerd als humanistisch raadspersoon en werkzaam als programmamaker bij o.a. Filosofie Magazine. In haar programma's onderzoekt ze: wat betekent het om een goed mens te zijn i.r.t. het klimaatvraagstuk? Hoe kunnen we leven met onheil?
Denise de Ridder

spreker

Denise de Ridder

Denise de Ridder is hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht en directeur van het SelfRegulationLab (www.selfregulationlab.nl) waar onderzoek wordt gedaan naar hoe mensen hun gedrag kunnen veranderen.
Janneke Stegeman

spreker

Janneke Stegeman

Janneke is Oudtestamenticus. In 2014 promoveerde ze op een onderzoek naar religie en conflict (VU). Ze is een van de oprichters van het Genootschap voor Onbetamelijke Theologie (GeNOT). Van juni 2016 tot september 2017 was ze Theoloog des Vaderlands.
Janiek Van der palen

designer

Janiek Van der palen

Janiek is een duurzaamheidsjunkie en honours-communicatiestudent aan de Hogeschool Utrecht. Zij is lid van het studententeam Selficient dat een uniek bouwconcept ontwikkelde: hét duurzame droomhuis voor iedereen.
Lucas Zoutendijk

designer

Lucas Zoutendijk

Lucas is medeoprichter van Studio 1:1. Een multidisciplinair ontwerpbureau dat zich richt op onderzoek en ontwerp in de openbare ruimte. Het bureau heeft met haar heldere aanpak oa ‘The Green Architecture Competition’ gewonnen.

25 november 2021: Onzekere Zaken festival

Bekijk event