Bijeenkomst Swingstate Brabant

Bijeenkomst Swingstate Brabant

Op maandagavond 20 maart 2017 organiseerden TiREG en BrabantKennis het post election event ‘Swingstate Brabant’.

Groeiende tegenstelling tussen hoog- en laagopgeleid, stad en platteland, jong en oud zijn bepalend voor de verkiezingen in de UK, VS en NL.

  • Martijn Groenleer - hoogleraar - TiREG

Brabant is (samen met Limburg) de provincie met het hoogste percentage mensen die per verkiezing overstappen van de ene partij naar de andere. Dat maakt ons een zogenaamde swing state waar stemmen te winnen vallen. Hoe pakte dat deze verkiezingen uit?!

Zo’n 50 geïnteresseerden kwamen in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch bijeen om na te praten over de Kamerverkiezingen van 15 maart. Brabant is samen met Limburg de provincie met het hoogste percentage mensen die per verkiezing overstappen van de ene partij naar de andere. Dat maakt ons tot swingstates waar stemmen te winnen vallen. Hoe pakte dat deze verkiezingen uit?!

Onder leiding van Joks Janssen (directeur BrabantKennis) analyseerden Josse de Voogd (electoraal geograaf), Martijn Groenleer (hoogleraar recht en bestuur, TiREG) en Marc van de Wardt (politicoloog, Liss Panel) de verkiezingsuitslag in Brabant.

Leesgierig? De uitgebreide terugblik op de avond ‘Brabant: bont én blauw!’ inclusief analyse, foto’s en tweets lees je hier.

Betrokkenen

Martijn Groenleer

spreker

Martijn Groenleer

Martijn is als hoogleraar recht en bestuur verbonden aan Tilburg University. Ook is hij directeur van het Tilburg Center for Regional Law and Governance (TiREG). Tijdens ‘swingstate Brabant’ vertelde hij over Brabant in internationaal perspectief.
Joks Janssen

dagvoorzitter

Joks Janssen

Als directeur van BrabantKennis zorgt Joks voor een goede, inhoudelijke aansturing van het team. Hij is op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen en weet deze als geen ander te koppelen aan wat er in het Brabant van (over)morgen speelt.
Josse de Voogd

spreker

Josse de Voogd

Josse is onderzoeker en publicist op het raakvlak van ruimte, politiek en samenleving. Hij is gespecialiseerd in geografie van stemgedrag. Voor BrabantKennis schreef hij een essay over politieke scheidslijnen en is hij mee op fietsexpeditie geweest.
Marc van de Wardt

spreker

Marc van de Wardt

Marc werkt voor het LissPanel en de Universiteit van Amsterdam. Hij onderzoekt en geeft les. Tijdens 'swingstate Brabant' stond hij op het podium met uitleg over de peilingen en gaf zijn analyse van de verkiezingsuitslag.