Heb jij tips voor deze verkenning? Deel die dan met ons.

Trend: klimaatadaptie

Het klimaat-gedrag van Brabant

Het klimaat verandert, met grillig en extreem weer tot gevolg. Ook in Brabant wisselen hittegolven, droogte en zware hagel, regen en sneeuwval elkaar in snel tempo af. Wat doet dit veranderend klimaat met ons gedrag? Raken we collectief van de kook? Of passen we ons gemakkelijk aan?

Waarom deze verkenning?

Met het Klimaatverdrag van Parijs, dat door 174 landen is ondertekend, proberen we de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen te beperken en zo de temperatuurstijging onder de 2 graden Celsius te houden. Het Klimaatverdrag is een hot item. Maar wat doet klimaatverandering eigenlijk met ons sociale gedrag?

Tijdens deze verkenning stellen we niet het Klimaatverdrag, maar het klimaatgedrag centraal.

Veel deskundigen worstelen met de vraag waarom de ernst van klimaatverandering -en ons vermogen daar iets aan te doen - nog lang niet bij iedereen is doorgedrongen. Bestaat er zoiets als de psychologie van klimaatverandering? Hoe zorg je dat mensen een klimaatbewustzijn ontwikkelen? Kun je positieve gedragsverandering stimuleren? En hoe belangrijk is dat? Klimaatverandering heeft namelijk ook allerlei andere effecten op ons gedrag. Wist je bijvoorbeeld dat onderzoek concludeert dat met temperatuurstijgingen door klimaatverandering onze economische prestaties zullen dalen, terwijl de criminaliteitscijfers stijgen? Hoe ziet het Brabantse klimaat eruit in 2100 en wat doet dat met ons?  

Met de Trendnacht 2017 presenteert BrabantKennis een psychologisch perspectief op klimaatverandering. Kom je ook?

De Trendnacht 2017 gaat over ons 'klimaatgedrag'! Wat zijn jouw tips?

Wij verkennen de toekomst graag met jouw hulp! Dus heb je een interessant artikel gelezen, een mooie documentaire, TEDx of expositie gezien, weet je een relevante spreker, ken je een inspirerend voorbeeld? Laat het ons weten.

Voor aanvullende vragen nemen we graag per e-mail contact met je op. Mogen we je naam bij de inzending plaatsen? Vul deze dan in, anders plaatsen we je tip anoniem.

Deze tips kregen we al

Maak gebruik van de Watertafel!

Interactieve en 'levende' watertafel als verbeelding van de Wateragenda 2030.

Getipt door Marieke

Kinderboeken Natte Voeten en Wat is het Warm

Hallo, wij zijn de Klimaatjes! Wij zijn allerbeste maatjes. In deze serie beleven we elke keer een nieuw avontuur waarin we jullie op eigen en vaak grappige wijze laten zien hoe jij zelf je leefwereld fijn kunt houden!

Getipt door Andy Engel

Jelmer Mommers van De Correspondent

Jelmer Mommers is an investigative journalist specialized in the field of climate change and energy for the Dutch journalism platform ‘The Correspondent’. He focuses on the intersection between sustainability, culture, politics and economics.

Getipt door Andy Engel

Duurzame voeding

Probeer op een consument aantrekkelijke manier een gezonde leversstijl te promoten. Vegatarisch eten is niet sexy, maar wel erg goed en zeker een goede stap in de richting waar we toch heen moeten. Welke stappen kan je nemen?

Getipt door David Schol

Laat zien wat er allemaal al gebeurt in Breda e.o.

Wind A16 (plus sociale participatie), BRES, Groenplein, Zonnebank, ZonneWijde, ZonneVeste, Princentstroom, enz.

Getipt door Derk Hueting

Climate Comedy

Afgelopen week was de Climate Comedy Night in Utrecht met leuk cabaret van o.a. Pieter Derks. Goed intermezzo!

Getipt door Maurice