Trend: Criminaliteit

Longread 'Criminaliteit met een zachte g?'

De georganiseerde drugscriminaliteit in Brabant rukt op. Het is een maatschappelijk probleem van ongekende orde. Is de aanpak door overheid en justitie krachtig genoeg? Daarover gaat deze longread.

Waar geen gezag is, zijn de criminelen het gezag

  • Toine Spapens - hoogleraar criminologie - TiU

Brabant heeft de twijfelachtige reputatie van criminele koploper gekregen. De provincie is de thuisbasis van professionele misdaadorganisaties die tot ver over de grenzen opereren.

Het OM bestempelt Brabant zelfs als ‘een soort van Sodom en Gomorra’ - ondanks de successen in de strijd tegen deze onderwereld, zoals het oprollen van talloze hennepkwekerijen en drugslabs. Nieuwe locaties poppen op, Brabant wordt een steeds grotere stortplaats voor drugsafval. Hoe organiseren we Brabant tegen de georganiseerde misdaad? Daarvoor hebben we sterkere wapens nodig dan alleen politie en justitie. De belangrijkste taak is misschien wel het scherper en innovatiever maken van taskforces om criminelen een stap voor te blijven én het weerbaar maken van Brabanders zelf.

In de longread 'Criminaliteit met een zachte g?' onderzoeken we de aanpak van de georganiseerde drugscriminaliteit in Brabant. Aangezien onze longreads interactieve, online publicaties zijn is het momenteel niet mogelijk om deze in PDF te downloaden.