VR toekomstexpeditie on tour

VR toekomstexpeditie on tour

Praktische informatie

Verkenning
Land van Schaarste en Overvloed
Datum
-
Kosten
Gratis
Aanvullende informatie
Update dd 121121: Vanwege de huidige covid-regelgeving is de VR tour tijdelijk stopgezet. We hopen in voorjaar 2022 weer door Brabant te kunnen gaan reizen.

De VR toekomstexpeditie gaat on tour. Erbij zijn is beleven. Sluit aan bij een van de VR events, zet de VR bril op en reis met ons mee naar toekomstwerelden vol dromen en drones. Dit is jouw kans om de toekomst van het Brabants buitengebied in VR te bezoeken!

VR Toekomstexpeditie met Brabantse gedeputeerden

In juli 2021 mochten gedeputeerden provincie Noord-Brabant Martijn van Gruijthuijsen, Elies Lemkes en Eric Ronnes de primeur beleven. Met de VR-brillen op gingen zij op reis naar de toekomst van het Brabants buitengebied.

MEER OVER DE VR TOEKOMSTEXPEDITIE

In de verkenning Land van Schaarste en Overvloed gebruiken we een historische tijdlijn om kantelpunten te ontdekken en lichten de hedendaagse staat van het Brabantse platteland uit in de longread De grond van morgen. Op basis van dit heden en verleden werpen we nu een blik op de toekomst.

Letterlijk, want om keuzes te maken is verbeelding nodig. Daarom presenteren we in de ‘VR toekomstexpeditie’ een blik op de toekomst van het Brabantse buitengebied. Vijf mogelijke toekomsten zelfs. Met ieder een waaier aan mogelijkheden en beelden in die toekomsten.

Brabants landschap van morgen

Samen met foresight studio Pantopicon ontwierpen we deze vijf beelden van mogelijke toekomsten. Deze beelden tonen het Brabants landschap van morgen tussen nieuwe schaarste en nieuwe overvloed. Vanuit verschillende zaadjes die reeds geplant zijn laten we nieuwe ontwikkelingen zien, vergroten specifieke kenmerken uit en voegen verrassende elementen toe. Zo scheppen we beelden vanuit verschillende contexten van hoe we straks met het landschap kunnen omgaan. En hoe we kunnen leven in, op of juist buiten het buitengebied. De toekomstbeelden komen - in samenwerking met VR Master – tot leven in een virtuele omgeving.

Landschap is emotie

Het doel van deze beelden is niet om een wenselijke of onwenselijke toekomst te schetsen. We willen samen met bestuurders, beleidsmakers, bewoners, boeren en burgers in gesprek over de mogelijke toekomsten en de keuzes die daar mee samen hangen. Misschien word je er als toeschouwer vrolijk van, irriteert het je of ben je verwonderd. Dat is mooi. Want landschap is ook emotie. Het is ratio gekoppeld aan gevoel. Daar willen we graag het gesprek over voeren om samen de stap naar het nieuwe te kunnen maken.

We nodigen je uit om de geschetste paden van de verbeelding te gaan verkennen en je blik te verbreden. Om Brabant als Bronnenland te bezoeken, waar drones over het landschap zoeven en multinationals de scepter zwaaien. Of Brabant als Heuvelland II waar vlakke saaiheid plaats heeft gemaakt voor grenzeloze landschapslef in de vorm van nieuwe heuvels als klimaatmuur.

We komen graag naar je toe!

Heb jij een event waar de VR toekomstexpeditie langs zou moeten komen? Doen we graag!

Stuur ons een berichtje via info@brabantkennis.nl

BETROKKEN PERSONEN

Piera Fehres

projectleider

Piera Fehres

Piera is toekomstverkenner bij BrabantKennis. Haar achtergrond in natuur en landbouw combineert zij met veel interesse in wat mensen beweegt. Samen nadenken over de toekomst inspireert, verbreedt het perspectief en geeft haar positieve energie.
Nik Baerten
Pantopicon

onderzoeker

Nik Baerten

Nik is future explorer, co-founder van Pantopicon, foresight & design studio en podcast host van P/REFLECTIONS.

VR development

Detlef La Grand
VR Master

Detlef La Grand

Detlef is oprichter van VR Master. VRmaster ontwikkelt virtual reality diensten voor diverse sectoren, zodat altijd en overal virtuele omgevingen bezocht kunnen worden.
Sjoucke Hooghiem
Studio Sjoucke

Sjoucke Hooghiem

Sjoucke is industrieel ontwerper en specialist op het gebied van 3D-visuals en VR development.