Trendnacht 2019: God, Geld, Geluk

Trendnacht 2019: God, Geld, Geluk

Praktische informatie

Verkenning
God, Geld, Geluk
Datum
Tijd
19.00 - 23.00 uur
Kosten
Gratis!
Locatie
Cultuurfabriek Hall of Fame
Adres
Burgemeester Brokxlaan 6
5041 SB, Tilburg
Aanvullende informatie
Cultuurfabriek Hall of Fame ligt in de Spoorzone van Tilburg, op 5 minuten lopen van Tilburg CS. Betaald parkeren is mogelijk voor de deur.
Direct aanmelden

Overal in het Brabantse land zie je ze staan: leegstaande kerken. Het zijn de stenen getuigen van een tanend geloof. In rap tempo hebben we de hemelse verwachting van een hiernamaals verruild voor een aards verlangen naar het hiernumaals. De levensbeschouwelijke leegte die het geloof achterliet, is opgevuld door het streven naar materiële welvaart, individuele vrijheid en geluk.

Als God ons niet meer inspireert en geld niet langer zaligmakend is, wat is dan het perspectief?

Groeiende koopkracht bezorgt ons geluk ‘op bestelling’. Maar deze geld-is-geluk-bubbel is niet zaligmakend, merken we. Ondanks dat grotere huis, die mooiere auto, die tweede vakantie, missen we iets. We kunnen ons geluk niet afmeten aan fraaie economische groeicijfers alleen. En daarbij: geluk als (individueel) genot blijkt slechts beperkt houdbaar.

Aangewakkerd door de grote uitdagingen van deze tijd – duurzaamheid en solidariteit – houden zingeving en onderlinge verbinding ons opnieuw meer en meer bezig. Want als God ons niet meer inspireert en geld niet langer zaligmakend is, wat dan wel? Waar vallen we op terug om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan? Wat maakt ons leven en het samenleven waarde(n)vol? Wat verbindt ons en hoe maken we de cirkel groter? 

Tijdens de Trendnacht 2019 verkennen we de weg van God en Geld naar Geluk. In de Goede Week (de week die voorafgaat aan Pasen) gaan we in een prikkelend programma op zoek naar zingeving met een zachte G.

Met filosofen die geluk (onder)zoeken in het alledaagse leven en designers die verlangen naar betekenis. Met ondernemers die sociale en ecologische meerwaarde verkiezen boven winstmaximalisatie en wetenschappers die de weg bewandelen van ziel naar zaligheid. We mogen deze avond van geluk spreken!

Houd de komende tijd de website in de gaten voor het gedetailleerde programma en meer sprekers!

Sprekers

Lammert Kamphuis

Lammert Kamphuis

Lammert is filosoof, spreker en schrijver. Hij prikkelt luisteraars en lezers graag met zijn filosofie voor het alledaagse leven. Hij schreef recent het boek 'Filosofie voor een weergaloos leven'.
Damiaan Denys

Damiaan Denys

Damiaan denkt, behandelt en onderzoekt tekorten in het leven door te laveren tussen filosofie, psychiatrie en neurowetenschap. Hij is als hoogleraar werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft oa columns voor Het Parool.
Meike Bartels

Meike Bartels

Meike is hoogleraar Genetics and Wellbeing aan de Vrije Universiteit en staat bekend als 'geluksprofessor'. Als biologisch psycholoog onderzoekt zij op welke wijze nature en nurture ons geluk bepalen.
Esther-Mirjam Sent

Esther-Mirjam Sent

Esther-Mirjam is hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Gelukseconomie is één van haar vele interesses binnen het vakgebied.
Frank G. Bosman

Frank G. Bosman

Frank is een rooms-katholiek cultuurtheoloog, bekend om zijn spraakmakende mening over cultuur, theologie en geloof. Hij is onderzoeker aan Cobbenhagen Center, onderdeel van Tilburg University.
Björn van der Doelen

Björn van der Doelen

Björn is een Nederlands singer-songwriter en voormalig profvoetballer. Zijn nieuwste album 'Eerwaarde Vader Zegen Mij Want Ik Heb Gezondigd' draait om de zeven hoofdzonden.

Dagvoorzitter

Carla van Loon

Carla van Loon

Het voeren van de dialoog staat centraal in haar leven. Ieder mens heeft een verhaal. Als relatie en integratief therapeut heeft Carla haar eigen praktijk 'Dichtbij Vrij' waar zij de focus legt op het vinden van balans en bezieling.

FEEST: 5 JAAR BRABANTKENNIS

Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van BrabantKennis verschijnt tijdens de trendnacht over God, Geld, Geluk een gelijknamig boekje. Hiermee brengen we een saluut aan alle partners met wie we de afgelopen jaren hebben samengewerkt.

Kennis delen en vermenigvuldigen is bij uitstek een sociale bezigheid. Het meervoud van ‘kennis’ is niet voor niets ‘kennissen’. We hopen dan ook al onze ‘BrabantKennissen’ 17 april te treffen in Tilburg!

TRENDNACHT

De Trendnacht is een tweejaarlijks evenement van BrabantKennis. Tijdens deze avond nemen zo’n 250 geïnteresseerden deel aan een prikkelend programma met vooraanstaande denkers, wetenschappers en ondernemers. De avond helpt ons de toekomst te verkennen en onze ogen te openen voor wat komen gaat. Met de Trendnacht bieden we ondernemers, bestuurders, beleidsmakers en geïnteresseerde burgers een podium om nieuwe inzichten uit te wisselen en elkaar te inspireren. In Brabant maken we de toekomst samen!

Inschrijven voor dit evenement