Pop-up expo Zeven Zonden van Brabant in LocHal

Pop-up expo Zeven Zonden van Brabant in LocHal

Praktische informatie

Verkenning
De Zeven Zonden van Brabant
Datum
-
Tijd
Tijdens openingstijden van de Bibliotheek LocHal. Zie www.bibliotheekmb.nl
Kosten
Gratis
Locatie
StadsBalkon LocHal
Adres
Burgemeester Brokxlaan 1000
5041 SG, Tilburg
Aanvullende informatie
Let op, bekijk de website van Bibliotheek LocHal voorafgaand aan je bezoek voor een actueel overzicht van de geldende Covid-maatregelen. De pop-up expo is volledig covid-proof ingericht.

Op het StadsBalkon in de LocHal, Tilburg is najaar 2021 de pop-up expo Zeven Zonden van Brabant te zien, zij aan zij met de historische werken in deze 'boekenkamer van de stad'. Leer Brabant beter te begrijpen. Kijk vanuit een nieuw perspectief naar de Brabantse zonden en ontdek de lessen die we eruit kunnen trekken voor de toekomst.

Zeven Zonden pop-up expo LocHal Tilburg verlengd

Pop-up expo Zeven Zonden van Brabant

Aan het einde van dit roerige jaar 2021 is het de hoogste tijd om even stil te staan. Te zwijgen en te luisteren. Te reflecteren en te verrijken. Gun jezelf een moment van bezinning, neem plaats in de kerkbanken en kijk mee in de spiegel van Brabants' zeven zonden. Alle illustraties, podcasts en artikelen uit de verkenning de Zeven Zonden van Brabant komen samen in deze bijzondere pop-up expo die sinds september 2020 door Brabant trekt.

In de Zeven Zonden van Brabant onderzoekt BrabantKennis de provincie Brabant en de Brabanders. Aan de hand van afgunst, woede, luiheid, lust, gulzigheid, hoogmoed en verdriet.

Leer Brabant beter te begrijpen. Beluister bijzondere reportages en verrassende gesprekken met experts. Kijk vanuit een nieuw perspectief naar de Brabantse zonden en ontdek de lessen die we eruit kunnen trekken voor de toekomst. 

De zeven zonden begonnen ooit als psychologisch instrument om jonge christenen te helpen hun geestelijk leven op orde te brengen en te houden. Christenen hebben een scherp oog voor de feilbaarheid van het menselijk bestaan. En dat is in deze tijd van maakbaarheid en controleerbaarheid soms een echte verademing. Ook hebben zij de neiging overal rijtjes van te willen maken – orde is immers een godsgeschenk.

In onze westerse traditie is het fenomeen de ‘zeven hoofdzonden’ uitgegroeid tot een dankbare inspiratiebron voor schilders, schrijvers, filmmakers en game-ontwerpers. De meest bekende voorstelling van de hoofdzonden is ongetwijfeld die van Jheronimus Bosch. Hij schilderde de zonden in een grote cirkel met daarin zeven kleine taferelen en maakte daarmee een artistieke voorstelling van de toenmalige tijdsgeest.

Brabants' zeven zonden

BrabantKennis geeft met de verkenning de Zeven Zonden van Brabant een actuele kijk op de zeven hoofdzonden. Geïnspireerd op het werk van Jheronimus Bosch ontwierp illustrator Maus Bullhorst (Volkskrant, Trouw) voor BrabantKennis zeven illustraties waarin de Brabantse verhalen van elk van de zeven zonden worden verteld. Deze illustraties staan centraal in de pop-up expo, waar zij tot leven komen in manshoge panelen. 

COVID-PROOF POP-UP

De pop-up expo de Zeven Zonden van Brabant is uiteraard volledig covid-proof: de zitplaatsen zijn op ruim 1,5 meter afstand van elkaar gesitueerd, je kunt gebruikmaken van wegwerp-oordopjes of je eigen oordopjes en je kunt gebruikmaken van de bijbehorende desinfectiezuil om je handen te reinigen. Vanzelfsprekend is er voldoende ruimte om voldoende afstand te bewaren en is er voortdurend toezicht op bezoekersaantallen.

STADSBALKON LOCHAL

Het StadsBalkon bevindt zich op de bovenste verdieping van de LocHal. Vanaf daar zie je hoe de treinen het station in- en uitrijden en kijk je uit over centrum het centrum van Tilburg. Van de Interpolistoren en de Heikense kerk tot aan ‘de vogelkooikes’, de Kempentoren in het Spoorpark en Westpoint in de verte.

Hier is van dinsdag 7 december 2021 t/m 30 januari 2022 de pop-up expo te zien, zij aan zij met literair werk over Brabant, haar zonden en Jheronimus Bosch. Een bijzondere combinatie van verleden, heden en toekomst. Een actuele kijk op de reeds 500 jaar oude hoofdzonden.