Pop-up expo Zeven Zonden van Brabant in LocHal

Pop-up expo Zeven Zonden van Brabant in LocHal

Praktische informatie

Verkenning
De Zeven Zonden van Brabant
Datum
-
Tijd
Tijdens openingstijden van de Bibliotheek LocHal. Zie www.bibliotheekmb.nl
Kosten
Gratis
Locatie
StadsBalkon LocHal
Adres
Burgemeester Brokxlaan 1000
5041 SG, Tilburg
Aanvullende informatie
Let op, bekijk de website van Bibliotheek LocHal voorafgaand aan je bezoek voor een actueel overzicht van de geldende Covid-maatregelen.

Op het StadsBalkon in de LocHal is najaar 2021 de pop-up expo Zeven Zonden van Brabant te zien, zij aan zij met de talloze werken in deze boekenkamer van de stad. Een bijzondere combinatie van verleden, heden en toekomst. Een actuele kijk op de reeds 500 jaar oude hoofdzonden.

Pop-up expo Zeven Zonden van Brabant

Gun jezelf een moment van bezinning, neem plaats in de kerkbanken en kijk mee in de spiegel van Brabants' zeven zonden. Alle illustraties, podcasts en artikelen uit de verkenning de Zeven Zonden van Brabant komen samen in deze bijzondere pop-up expo die vanaf 30 september 2020 door Brabant trekt.

Beluister bijzondere reportages en verrassende gesprekken met experts. Kijk vanuit een nieuw perspectief naar de Brabantse zonden en ontdek de lessen die we eruit kunnen trekken voor de toekomst. 

De zeven zonden begonnen ooit als psychologisch instrument om jonge christenen te helpen hun geestelijk leven op orde te brengen en te houden. Christenen hebben een scherp oog voor de feilbaarheid van het menselijk bestaan. En dat is in deze tijd van maakbaarheid en controleerbaarheid soms een echte verademing. Ook hebben zij de neiging overal rijtjes van te willen maken – orde is immers een godsgeschenk.

In onze westerse traditie is het fenomeen de ‘zeven hoofdzonden’ uitgegroeid tot een dankbare inspiratiebron voor schilders, schrijvers, filmmakers en game-ontwerpers. De meest bekende voorstelling van de hoofdzonden is ongetwijfeld die van Jheronimus Bosch. Hij schilderde de zonden in een grote cirkel met daarin zeven kleine taferelen en maakte daarmee een artistieke voorstelling van de toenmalige tijdsgeest.

Brabants' zeven zonden

BrabantKennis geeft met de verkenning de Zeven Zonden van Brabant een actuele kijk op de zeven hoofdzonden. Geïnspireerd op het werk van Jheronimus Bosch ontwierp illustrator Maus Bullhorst (Volkskrant, Trouw) voor BrabantKennis zeven illustraties waarin de Brabantse verhalen van elk van de zeven zonden worden verteld. Deze illustraties staan centraal in de pop-up expo, waar zij tot leven komen in manshoge panelen. 

STADSBALKON LOCHAL

Hier is van dinsdag 7 december 2021 t/m 30 januari 2022 de pop-up expo te zien, zij aan zij met literair werk over Brabant, haar zonden en Jheronimus Bosch. Een bijzondere combinatie van verleden, heden en toekomst. Een actuele kijk op de reeds 500 jaar oude hoofdzonden.