Op VR toekomstexpeditie

Op VR toekomstexpeditie

Praktische informatie

Verkenning
Land van schaarste en overvloed
Datum
Tijd
12.30 - 13.45 uur
Kosten
Gratis
Locatie
Online - link volgt!
Aanvullende informatie
Op VR toekomstexpeditie is onderdeel van de Landschapstriënnale 2021
Direct aanmelden

Sluit aan bij deze online sessie tijdens de Landschapstriënnale voor een eerste en unieke kans om de toekomst van het Brabants buitengebied in VR te bezoeken.

In de verkenning 'Land van schaarste en overvloed' gebruiken we een historische tijdlijn om kantelpunten te ontdekken en lichten de hedendaagse staat van het Brabantse platteland uit door de lens van grond. Op basis van dit heden en verleden werpen we nu een blik op de toekomst. Letterlijk, want om keuzes te maken is verbeelding nodig. Daarom presenteren we tijdens de Landschapstriënnale de primeur van onze virtuele wereld ‘Op VR toekomstexpeditie’.

Brabants landschap van morgen

Samen met foresight studio Pantopicon ontwierpen we vijf beelden van mogelijke toekomsten. Deze beelden tonen het Brabantse landschap van morgen tussen nieuwe schaarste en nieuwe overvloed. Vanuit verschillende zaadjes die reeds geplant zijn laten we nieuwe ontwikkelingen zien, vergroten specifieke kenmerken uit en voegen verrassende elementen toe. Zo scheppen we beelden vanuit verschillende contexten van hoe we straks met het landschap kunnen omgaan. En hoe we kunnen leven in, op of juist buiten het platteland.

VR field trip


De toekomstbeelden komen - in samenwerking met VR Master– tot leven in een virtuele omgeving, waarvan we een voorproefje presenteren tijdens de Landschapstriënnale, in de bijeenkomst ‘Op VR toekomstexpeditie’. Tijdens deze bijeenkomst leiden Nik Baerten (Pantopicon) en Piera Fehres (BrabantKennis) twee landschapskenners rond in twee toekomstwerelden, Rudi van Etteger (WUR) en Wouter van Noort (NRC).
In deze virtuele werelden worden nieuwe realiteiten, nieuwe beelden en nieuwe logica’s bespreekbaar gemaakt, worden nieuwe vragen gesteld en nieuwe gesprekken gevoerd. Ze gaan samen op reis in deze werelden en jij kunt meekijken.

We nodigen iedereen uit om met ons mee te gaan op virtuele field trip. Van statenleden tot beleidsmakers, van raadsleden tot burgers en bedrijven. Kortom, iedereen die wil nadenken over de toekomst van het platteland.

Sluit aan bij deze online sessie tijdens de Landschapstriënnale voor een eerste en unieke kans om de toekomst van het Brabants buitengebied in VR te bezoeken.

Landschapstriennale

'Op VR toekomstexpeditie' is onderdeel van de Landschapstriënnale 2021, hét landschapsfestival van Nederland. Elke drie jaar wordt de Landschapstriënnale ergens in Nederland georganiseerd. Voor iedereen die zich met het landschap bezighoudt, zich ermee verbonden voelt en er graag is. De vijfde editie van de Triënnale vindt plaats in april 2021 in Van Gogh Nationaal Park, Noord-Brabant.

Meer info en het volledige programma vind je hier: https://landschapstriennale.co...

BETROKKEN PERSONEN

Piera Fehres

projectleider

Piera Fehres

Piera is toekomstverkenner bij BrabantKennis. Haar achtergrond in natuur en landbouw combineert zij met veel interesse in wat mensen beweegt. Samen nadenken over de toekomst inspireert, verbreedt het perspectief en geeft haar positieve energie.
Nik Baerten
Pantopicon

onderzoeker

Nik Baerten

Nik is future explorer, co-founder van Pantopicon, foresight & design studio en podcast host van P/REFLECTIONS.

VR development

Detlef La Grand
VR Master

Detlef La Grand

Detlef is oprichter van VR Master. VRmaster ontwikkelt virtual reality diensten voor diverse sectoren, zodat altijd en overal virtuele omgevingen bezocht kunnen worden.
Sjoucke Hooghiem
Studio Sjoucke

Sjoucke Hooghiem

Sjoucke is industrieel ontwerper en specialist op het gebied van 3D-visuals en VR development.

Gespreksdeelnemers

Wouter van Noort
NRC Journalist

Wouter van Noort

Wouter is journalist voor NRC Handelsblad en schrijft met name over technologie en media. In NRC Future Affairs geeft hij een blik voorbij de korte termijn, met een wekelijkse selectie uit de wereldpers over pioniers en innovatiedenkers.
Rudi Van Etteger
WUR Assistent professor landschapsarchitectuur

Rudi Van Etteger

Rudi is assistent professor landschapsarchitectuur aan Wageningen University (WUR). Hij is docent en researcher, gespecialiseerd in de esthetiek van het landschap.

Inschrijven voor dit evenement