Masterclass 'Maak het verschil' #2

Masterclass 'Maak het verschil' #2

Praktische informatie

Verkenning
Mind the Gap!
Datum
Tijd
13.00 tot 17.00 uur
Kosten
Gratis!
Locatie
Trend Research Lab
Adres
Nieuwlandstraat 34
5038 SN, Tilburg
Aanvullende informatie
LET OP! Deze masterclass is inmiddels vol maar je kunt je aanmelden voor de wachtlijst via het inschrijfformulier. Mocht er een plaats vrijkomen, dan laten we je dat meteen weten. Je kunt je natuurlijk ook aanmelden voor één van onze andere bijeenkomsten!
Direct aanmelden

Samen met experts organiseert BrabantKennis vanuit haar verkenning ‘Mind the Gap!’ drie masterclasses onder de naam 'Maak het verschil!', met als tweede 'Kijk op de Wijk'.

Betrokkenen

Heidi Buijtels

projectleider

Heidi Buijtels

Heidi is als projectleider altijd druk in de weer voor BrabantKennis. Op het moment trekt ze de verkenning 'Mind the Gap!'. Daarnaast is ze een passievolle zelfstandig programmamaker en moderator in het publieke domein.
Pieter Tops

master

Pieter Tops

Pieter is hoogleraar Bestuurskunde aan Tilburg University, lector politie en openbaar bestuur bij de Politieacademie en (co-) auteur van ‘De achterkant van Nederland – Hoe onder- en bovenwereld verstrengeld raken' en 'Een ongetemde buurt'.

Er heerst sociale controle onderling, maar men dekt elkaar richting de overheid uit loyaliteit: “We zullen mekaar nooit nie verraaien”

  • Uit: 'Biodivers Brabant: reisgids voor de beleidsmaker' van Isis Boot en Anne van Strien

Kijk op de Wijk

Samen met bestuurskundige Pieter Tops gaan we na hoe armoede en sociale uitsluiting van oudsher kunnen leiden tot wijken en buurten die volledig op zichzelf lijken staan, waar bewoners de eigen boontjes doppen en af en toe een oogje dichtknijpen. En waar ondermijnende criminaliteit welig tiert. Wat kunnen we doen om te voorkomen dat de georganiseerde criminaliteit een wijk overneemt of ontwricht? Is een bestuurlijke en justitiële aanpak dan wel voldoende? Of moeten we juist een bredere, maatschappelijke aanpak ontwikkelen? En hoe ziet die er dan uit?

Deze masterclass slaat een brug tussen theorie en praktijk: we gaan op zoek naar de dilemma’s in de dagelijkse beleidsuitvoering rondom dit thema. Als basis nemen we de boeken ‘De achterkant van Nederland’ van Pieter Tops en Jan Tromp en ‘Een ongetemde buurt’ van Pieter Tops (de boeken zijn voor geïnteresseerden tijdens de masterclass te koop), aangevuld met de longread ‘Criminaliteit met een zachte G’.

Het programma bestaat uit drie onderdelen:

  • Masterclass en in gesprek met Pieter Tops
  • Kijk op de Wijk: op bezoek bij drie maatschappelijke initiatieven (tip: zorg voor makkelijke schoenen)
  • Terugkoppeling en afsluiting met Pieter Tops

Betrokken burger, bestuurder, professional of beleidsmaker in Brabant? Actief in Brabantse buurten of wijken? Leergierig en een echte doener? Meld je dan aan voor deze tweede masterclass in het Trend Research Lab in Tilburg!

In de masterclasses 'Maak het verschil' laten we je kennismaken met het werk van (een belangrijke inspiratiebron van) de master en de inzichten daaruit. Daarna dagen we je uit om stil te staan bij je eigen standpunten en overtuigingen om zo ruimte te geven aan nieuwe handelingsmogelijkheden. We zijn ook erg benieuwd naar verhalen uit de praktijk en nodigen je uit om die met ons te delen.

P.S. Deze masterclass is ook onderdeel van de Dear Future, Week in Tilburg... profiteer van de extra inspiratie!

Inschrijven voor dit evenement