CultuurCafé#3: Moderne tradities

CultuurCafé#3: Moderne tradities

Praktische informatie

Verkenning
Culturele eigen(wijs)heid
Datum
Tijd
19.00 uur
Kosten
Gratis!
Locatie
Brandpunt
Adres
Reigerstraat 16
4811 XB, Breda
Aanvullende informatie
Brandpunt ligt in het centrum van Breda. Vanaf Breda CS loop je er in 10 minuten heen. Betaald parkeren kan in parkeergarage de Barones op 5 minuten lopen van Brandpunt.
Direct aanmelden

De mens is maker. Maar decennialang werd het maken niet hoog aangeslagen. Niet het hand- maar het hoofdwerk stal de show. Daar komt langzaam maar zeker verandering in. Ambacht is weer sexy. Ambachtsscholen mogen weer. En ook in de kunsten beleeft het ambacht een terugkeer. Is hier sprake van een onomkeerbare trend? Hoe zit het eigenlijk met de balans tussen hoofd en hand in Brabant?

Ambacht is weer sexy!

Moderniteit in de kunst gaat uit van verwerping van de traditie. Van avant-garde en revolutie, in plaats van ambacht en evolutie. De (westerse) opvatting dat vooruitgang in de kunst per se ten koste gaat van tradities heeft lang standgehouden. Maar het dictaat van de conceptuele kunst wordt door steeds meer makers in Brabant doorbroken.

Niet alleen het idee, ook het materiaal doet er voor Brabantse makers weer toe. Ze kijken weer naar de geschiedenis, naar identiteit en ze doen onderzoek naar hun regionale wortels. Denk aan het werk van Mandy den Elzen en Florian de Visser

Ambachtelijke technieken passen hierbij. Niet voor niets groeit de belangstelling voor ambachtshuizen, fablabs en werkplaatsen zoals het Textiellab in Tilburg, @ekwc in Oisterwijk en het GlasLab in Den Bosch. Daar krijgen ontwerpers en kunstenaars kansen om volop te experimenteren met materialen en nieuwe, digitale productietechnieken, zoals 3D-printing.   

Wat betekent deze revival van ambacht en traditie? Ontstaat er een nieuwe symbiose tussen hoofd en hand, eeuwenoude ambachten en eigentijdse innovatie? En welke kansen biedt deze ontwikkeling voor Brabant? Zijn we met onze industriële traditie dé makersprovincie van Nederland? En zo ja, wat is nodig om die positie te verstevigen?

We gaan deze vragen verkennen met hoogleraar wijsbegeerte Gabriel van den Brink, kunstenaars Mandy den Elzen en Florian de Visser en onderzoeker Nadine Roestenburg.

BrabantKennis nodigt je uit voor een stevig debat over moderne tradities.

programma

19.00 uur Inloop met koffie/thee 

19.30 uur Welkom en aftrap door Ruben Maes (moderator) 

19.45 uur Presentatie Gabriël van den Brink 

20.15 uur Interview met Mandy den Elzen en Florian de Visser

21.00 uur Column door Nadine Roestenburg

21.15 uur Borrel

gespreksleider

Ruben Maes
&MAES

Ruben Maes

Ruben is oprichter van &MAES en is strategisch adviseur voor bestuurders, directies en management van publieke organisaties. Tevens werkte hij voor BNR Nieuwsradio en was hij redacteur van PM Den Haag.

sprekers

Gabriël van den Brink

Gabriël van den Brink

Gabriël is hoogleraar wijsbegeerte bij Centrum Èthos aan de Vrije Universiteit. Daarvoor was hij hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde aan Tilburg University. Onlangs verscheen het boek 'Waartoe is Nederland op aard?' van oa zijn hand.
Mandy den Elzen

Mandy den Elzen

Mandy is visueel kunstenaar en haalt haar inspiratie uit de natuur. Maar waar in de natuur vorm en functie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, scheidt Mandy het materiaal van zijn oorspronkelijke functie en geeft het een nieuwe verschijningsvorm.
Nadine Roestenburg

Nadine Roestenburg

Nadine onderzoekt aan de Fontys Hogeschool de impact van digitale technologie en internet op kunst, design en samenleving. Zelf een kind van de digitale revolutie schreef ze er een boek over: ‘Van meme tot mainstream'.
Florian de Visser

Florian de Visser

Florian studeerde af aan de Design Academy, richting Man & Public Space. Nu ontwerpt hij 'site stories', in de vorm van scenariomaquettes, videocollages, verhalenwijzers of een (im)materialenbibliotheek. Zijn projecten helpen je ergens thuis te voelen.

Inschrijven voor dit evenement