CultuurCafé #2: Van onderop

CultuurCafé #2: Van onderop

Praktische informatie

Verkenning
Culturele eigen(wijs)heid
Datum
Tijd
19.00 - 22.00 uur
Kosten
Gratis
Locatie
Cultuurcentrum Martien van Doorne
Adres
Martinetplein 1
5751 KM, Deurne
Aanvullende informatie
Cultuurcentrum Martien van Doorne bevindt zich op 10 minuten loopafstand van het NS-station van Deurne. Parkeren kan in parkeergarage De Wolfsberg, op een minuut loopafstand.
Direct aanmelden

Cultuur is sociaal cement: samen werken aan een voorstelling, bloemencorso of carnavalswagen bindt de lokale gemeenschap. Het voedt de hang naar het eigene en stimuleert de creativiteit en verbeeldingskracht. Maar hoe krachtig is het (samen)bindend vermogen van cultuur nog in tijden van individualisering, internet en sociale media? BrabantKennis nodigt je uit voor een stevig debat over de vitaliteit van de culturele voedingsbodem in Brabant.

Bij het levend houden van een culturele traditie moet de oude generatie open staan voor vernieuwing en durven loslaten. Maar lukt dat wel?

Toonaangevende festivals, corso’s, carnaval, bloeiende muziek- en toneelgezelschappen: ook in de 21e eeuw wortelt Brabant nog altijd in een rijke culturele voedingsbodem. De provincie kent een bruisend verenigingsleven en een actieve cultuurparticipatie, die vaak vertrekt vanuit een hecht, sociaal weefsel. Het willen verbinden hoort bij de Brabantse mentaliteit. Datzelfde geldt voor de behoefte om de handen uit de mouwen te steken en culturele zaken aan te pakken. Er bestaat in Brabant een wil om het zélf te doen, zonder hulp van bovenaf, van ambtelijke instanties. Cultuur is sociaal cement: samen werken aan een voorstelling, bloemencorso of carnavalswagen bindt de lokale gemeenschap. Het voedt de hang naar het eigene en stimuleert de creativiteit en verbeeldingskracht.   

Maar hoe krachtig is het (samen)bindend vermogen van cultuur nog in tijden van individualisering, internet en sociale media? Daar waar het gemeenschapsgevoel het grootst is, vaak in de dorpen en op het platteland, verschraalt de culturele voedingsbodem. Jongeren trekken naar de stad en een sterk vergrijzende bevolking blijft achter. Het aantal amateurkunst-beoefenaren loopt terug en het werven en binden van jonge vrijwilligers blijkt lastig. De nieuwe generatie is meer online dan offline actief. Hoe vitaal is de Brabantse gemeenschapszin? Zijn er verschillen tussen stad en land? En tussen jong en oud? Hoe ga je om met de moderne tijd en geef je het stokje door?    

BrabantKennis nodigt je uit voor een stevig debat over de vitaliteit van de culturele voedingsbodem in Brabant.

PROGRAMMA

19.00 Inloop met koffie/thee  

19.30 Welkom en aftrap Ruben Maes (moderator) en Heidi Buijtels (projectleider BrabantKennis)

* Gerard Rooijakkers (socioloog) over dorpse culturele en dragende gemeenschappen  
* Frans Soeterbroek (De Ruimtemaker) over stedelijke culturele en dragende gemeenschappen  
* Interviews met Marinus Biemans (wethouder Deurne) en Miranda van Bragt (cultuurmaker Oosterhout)

21.00 Discussie met de zaal o.l.v. Ruben Maes   

21.15 Borrel

Inschrijven voor dit evenement