Cultuurcafé #1: Festivalisering

Cultuurcafé #1: Festivalisering

Praktische informatie

Verkenning
Culturele eigen(wijs)heid
Datum
Tijd
19:00 - 22:00 uur
Kosten
Gratis!
Locatie
Hall of Fame, Spoorzone Tilburg
Adres
Burgemeester Brokxlaan 6
5041 SB, Tilburg
Aanvullende informatie
The Hall of Fame ligt op enkele minuten lopen van het Centraal Station van Tilburg, in de Spoorzone. Betaald parkeren kan voor de deur.
Direct aanmelden

De Brabantse festivalcultuur is booming. Het aantal festivals groeit en ook de bezoekersaantallen stijgen in onze provincie sneller dan in de rest van Nederland. Nu de economie in de Brabantse steden weer aantrekt, de woningbouw op dreef komt en de trend van stedelijke verdichting doorzet, neemt de spanning echter toe... BrabantKennis nodigt je uit voor een stevig debat over de toekomst van de Brabantse festivalcultuur.

Dit jaar alleen al zijn er in Noord-Brabant 110 festivals, met een verwacht aantal bezoeken van ruim 4 miljoen.

Met name in steden als Eindhoven, Tilburg, Breda en Den Bosch worden festivals belangrijker. Vaak vinden ze een plek in de binnenstad of in de spoorzones. Deze laatste bieden letterlijk en figuurlijk ruimte aan het experiment. Het zijn de broedplaatsen voor nieuwe vormen van populaire cultuur. Festivals als Woo Hah en E-moves zijn er ontstaan en uitgegroeid tot publiekstrekkers van formaat.  

Maar het is niet alleen maar feest. Brabantse festivalorganisatoren voelen de toegenomen concurrentie. Onder druk worden prijzen verlaagd en nieuwe concepten ontwikkeld. En nu de economie in de Brabantse steden weer aantrekt, de woningbouw op dreef komt en de trend van stedelijke verdichting doorzet, neemt de spanning met bewoners toe. De groei van de festivalcultuur stuit op haar grenzen. Niet alle nieuwe bewoners in de spoorzones ervaren de festivals als een verrijking. Ook bewoners van stadscentra roeren zich steeds nadrukkelijker. En dat terwijl festivals jarenlang zijn gestimuleerd omdat ze goed zouden zijn voor de lokale economie en zorgen voor saamhorigheid. Festivals zijn goed voor de stad, maar hebben een keerzijde: ze zorgen ook voor overlast. Variërend van verkeersomleidingen, tot geluids- en drugsoverlast.

Gemeenten schipperen tussen (stevig) stimuleren en (rigide) reguleren

Dit alles roept de vraag op naar de toekomst van de Brabantse festivalcultuur. Hoeveel festivals kan Noord-Brabant aan? Hebben we een punt van verzadiging bereikt? Of is het een periode van transitie en is er sprake van gezonde concurrentie? Waar ligt het evenwicht tussen rust en rumoer, levendig en leefbaar? Blijven de binnenstedelijke spoorzones broedplaats voor festivalvernieuwing? Of zoeken Brabantse festivalpioniers nieuwe experimenteerruimte op het platteland?

BrabantKennis nodigt je woensdagavond 21 november uit voor een stevig debat over de toekomst van de Brabantse festivalcultuur.

Programma

Woensdag 21 november 2018

19.00 uur

Inloop & koffie/thee

19.30 uur Welkom en aftrap Ruben Maes (moderator)  

  • Interview met Heidi Buijtels (projectleider BrabantKennis) over de aanleiding, achtergrond en doel van de verkenning ‘Culturele eigen(wijs)heid van Brabant’.
  • Column van Siem Nozza die ons, vanuit zijn achtergrond als festivalorganisator en nachtburgemeester van Eindhoven, meeneemt in de Brabantse festivalcultuur.
  • Presentatie door Martijn Mulder over de festivalcultuur in Brabant. Hoe is de festivalisering van het cultuurlandschap te verklaren? Wat is de positieve impact en waar schuurt het? 
  • Interview met Ryan Palmen over de veranderingen die hij waarneemt binnen zijn gemeenschap en zijn visie op de komt van grote muziekfestivals die op zijn grondgebied plaatsvinden, zoals Best Kept Secret en Decibel Outdoor?  
  •  

20.25 uur Discussie met de zaal

21.30 uur
Afronding & borrel

Gespreksleider

Ruben Maes
&MAES

Ruben Maes

Ruben is oprichter van &MAES en is strategisch adviseur voor bestuurders, directies en management van publieke organisaties. Tevens werkte hij voor BNR Nieuwsradio en was hij redacteur van PM Den Haag.

Sprekers

Siem Nozza
Nachtburgemeester Eindhoven

Siem Nozza

Als nachtburgemeester van Eindhoven heeft Siem het beste voor met het nachtleven. Daarnaast is hij founder van DIT festival, voormalig woordvoerder Extrema Outdoor en bassist bij Jameszoo en Beukorkest.
Martijn Mulder
Hogeschool Rotterdam

Martijn Mulder

Martijn is hoofddocent Leisure en Stad aan de W. de Kooning Academie. Hij werkt als promovendus binnen het NWO Smart Culture project over livemuziek ecologieën (www.poplive.nl) en is gespecialiseerd in onderzoek naar festivalisering en waarde van cultuur.
Ryan Palmen
Burgemeester Hilvarenbeek

Ryan Palmen

Ryan is sinds 2010 burgemeester van de gemeente Hilvarenbeek

Inschrijven voor dit evenement