Bijeenkomst 'Proef het verschil'

Bijeenkomst 'Proef het verschil'

Praktische informatie

Verkenning
Mind the Gap!
Datum
Tijd
18:00 - 21:30
Kosten
Gratis!
Locatie
De Cacaofabriek
Adres
Cacaokade 1
5705 LA, Helmond

Een avond over groeiende verschillen in de Brabantse samenleving.

Je moet het verschil proeven om het te kunnen maken!

Het lijkt Brabant economisch weer voor de wind te gaan. Dat wil niet zeggen dat iedereen evenveel profiteert van de toegenomen welvaart. Ongelijkheid tussen groepen Brabanders openbaart zich ruimtelijk, maar ook in arbeidsmarktkansen, in gezondheid en levensverwachting, in de mogelijkheden tot maatschappelijke participatie en in vertrouwen in politiek en overheid. Er is sprake van verscherpte tegenstellingen en zelfs polarisatie tussen sociaaleconomisch sterkere en zwakkere groepen. Deze tegenstellingen op sociaal en cultureel gebied hangen onder meer samen met opleiding. In onze verkenning ‘Mind the Gap!’ hebben we onszelf de vraag gesteld hoe we aan een toekomst voor alle Brabanders kunnen bouwen. We zijn in Brabant op onderzoek gegaan naar groeiende verschillen. En hebben aandacht besteed aan (nieuwe) vormen van verbondenheid.

Op donderdag 8 juni 2017 gaan we in Helmond hierover in gesprek. Hoe komen we voorbij de tweedeling? Hoe kunnen we werken aan een provincie die ongelijk, maar ‘fair’ is? Welke handvatten zijn er voor burgers, bestuurders en beleidsmakers? Kortom: je moet het verschil proeven om het te kunnen maken!

Het programma: 

18.00u Inloop, inclusief dinerbuffet

19.00u Informeel welkom door Elisabeth van den Hoogen (dagvoorzitter)

19.15u Een 'proeverij' van verschillende onderdelen van de verkenning 'Mind the Gap!' met de volgende inspirators: Josse de Voogd, Roderik Ponds, John Rozema & Ad Schalckx, Susanne Agterbosch, Isis Boot & Anne van Strien én Marcel Boogers

20.00u Een live-column van Vera Mulder (Correspondent Vooroordelen, De Correspondent)

20.30u Nathalie van der Zanden (wethouder gemeente Helmond), Marcel Boogers (hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur Universiteit Twente) en Hans Schapenk (rector OMO scholengroep Helmond) in gesprek met Bernard ter Haar (DG Sociale Zekerheid en Integratie bij het ministerie van SZW)

21.15u Presentatie van een agenda voor de toekomst door BrabantKennis

21.30u Afsluiting, inclusief borrel

Proef het verschil: een must voor iedereen die meer wil weten over de verschillen in Brabant en wil meepraten over hoe we die met elkaar kunnen overbruggen.

Proef jíj het verschil? Meld je dan aan en praat mee!

Masterclasses 'Maak het verschil!'
Samen met experts organiseert BrabantKennis in juni, september en oktober een drietal masterclasses, onder de naam 'Maak het verschil!'. Meer weten? Ga dan naar het evenementenoverzicht.

Inschrijven voor dit evenement

Betrokkenen

Susanne Agterbosch

onderzoeker

Susanne Agterbosch

Susanne werkt bij het PON als adviseur-onderzoeker aan vraagstukken waar aspecten van de sociale en/of fysieke leefomgeving samenkomen, zoals energie, burgerparticipatie en welzijn. Voor BrabantKennis vertelt ze van alles over gepercipieerde verschillen.
Marcel Boogers

onderzoeker

Marcel Boogers

Marcel is hoogleraar innovatie en regionaal bestuur aan de Universiteit Twente, senior adviseur bij BMC|advies, nieuwsjunk, hobbykok én fietscoureur. Voor BrabantKennis schreef hij het essay 'Brabants Bont: de kleurrijke kunst van het overbruggen'.
Isis Boot

onderzoeker

Isis Boot

Isis is Social Designer en Sociaal Geograaf. Voor de verkenning 'Mind the Gap!' is Isis, op een ludieke tandem en steeds vergezeld door andere interessante gasten, op fietsexpeditie door heel Brabant gegaan om in gesprek te gaan met mensen.
Heidi Buijtels

projectleider

Heidi Buijtels

Heidi is als projectleider altijd druk in de weer voor BrabantKennis. Op het moment trekt ze de verkenning 'Mind the Gap!'. Daarnaast is ze een passievolle zelfstandig programmamaker en moderator in het publieke domein.
Bernard ter Haar

spreker

Bernard ter Haar

Bernard is DG Sociale Zekerheid en Integratie bij het ministerie van SZW. Hij richt zich vooral op het bieden van meer zekerheid en participatiekansen voor alle groepen kwetsbare burgers. Belangrijke thema's: sociale cohesie en de inclusieve samenleving.
Elisabeth van den Hoogen

dagvoorzitter

Elisabeth van den Hoogen

In het publieke domein voelt Elisabeth zich als een vis in het water. Afgestudeerd in Staats- en Bestuursrecht volgt zij als journalist en gespreksleider haar grote passie: maatschappelijke en politieke onderwerpen die spelen bij gemeenten en provincies.
Vera Mulder

spreker

Vera Mulder

Vera schrijft verhalen over mensen waar altijd over, maar niet mee gepraat wordt. Vera gaat het liefst in gesprek met haar publiek, en neemt mensen mee op sleeptouw of gaat de discussie aan over allerhande sociaal-maatschappelijke onderwerpen.
Roderik Ponds

onderzoeker

Roderik Ponds

Roderik Ponds is senior onderzoeker bij Atlas voor Gemeenten waar hij zich bezig houdt met onderzoek naar wijken, steden en regio’s. Voor BrabantKennis bracht verschillen in Brabant in kaart.
John Rozema

onderzoeker

John Rozema

John werkt bij HowAboutYou dat allerlei analyses op basis van sociale media gegevens maakt. Zo kijkt hij voor BrabantKennis naar mogelijke scheidslijnen in Brabant die op social media naar voren komen.
Ad Schalkx

onderzoeker

Ad Schalkx

Als machinebouwer (Philips) en later als procesbeheersings-, bedrijfspsychologisch en sociaal adviseur ontwikkelt Ad software voor het terugkoppelen van ontwikkeling (leren) van groepen, gemeten in taalgebruik in social media of e-mail verkeer.
Anne van Strien

onderzoeker

Anne van Strien

Anne van Strien is Social Designer en Sociaal Geograaf. Voor de verkenning 'Mind the Gap!' ging Anne in samenwerking met Isis Boot op fietsexpeditie.
Josse de Voogd

electoraal geograaf

Josse de Voogd

Josse is onderzoeker en publicist op het raakvlak van ruimte, politiek en samenleving. Hij is gespecialiseerd in geografie van stemgedrag. Voor BrabantKennis schreef hij een essay over politieke scheidslijnen en is hij mee op fietsexpeditie geweest.

De Trendnacht 2017 gaat over ons 'klimaatgedrag'! Wat zijn jouw tips?

Deel je tip