Pop-up expo Zeven Zonden van Brabant in JBAC

Pop-up expo Zeven Zonden van Brabant in JBAC

In het Jheronimus Bosch Art Center (JBAC) in 's-Hertogenbosch is najaar 2020 de pop-up expo Zeven Zonden van Brabant te zien, zij aan zij met de werken van Jheronimus Bosch. Een bijzondere combinatie van verleden, heden en toekomst. Een actuele kijk op de reeds 500 jaar oude hoofdzonden.

Pop-up expo Zeven Zonden van Brabant

Gun jezelf een moment van bezinning, neem plaats in de kerkbanken en kijk mee in de spiegel van Brabants' zeven zonden. Alle illustraties, podcasts en artikelen uit de verkenning de Zeven Zonden van Brabant komen samen in deze bijzondere pop-up expo die vanaf 30 september 2020 door Brabant trekt.

Beluister bijzondere reportages en verrassende gesprekken met experts. Kijk vanuit een nieuw perspectief naar de Brabantse zonden en ontdek de lessen die we eruit kunnen trekken voor de toekomst. 

Zeven hoofdzonden Jheronimus Bosch

De zeven zonden begonnen ooit als psychologisch instrument om jonge christenen te helpen hun geestelijk leven op orde te brengen en te houden. Christenen hebben een scherp oog voor de feilbaarheid van het menselijk bestaan. En dat is in deze tijd van maakbaarheid en controleerbaarheid soms een echte verademing. Ook hebben zij de neiging overal rijtjes van te willen maken – orde is immers een godsgeschenk.

In onze westerse traditie is het fenomeen de ‘zeven hoofdzonden’ uitgegroeid tot een dankbare inspiratiebron voor schilders, schrijvers, filmmakers en game-ontwerpers. De meest bekende voorstelling van de hoofdzonden is ongetwijfeld die van Jheronimus Bosch. Hij schilderde de zonden in een grote cirkel met daarin zeven kleine taferelen en maakte daarmee een artistieke voorstelling van de toenmalige tijdsgeest.

Brabants' zeven zonden

BrabantKennis geeft met de verkenning de Zeven Zonden van Brabant een actuele kijk op de zeven hoofdzonden. Geïnspireerd op het werk van Jheronimus Bosch ontwierp illustrator Maus Bullhorst (Volkskrant, Trouw) voor BrabantKennis zeven illustraties waarin de Brabantse verhalen van elk van de zeven zonden worden verteld. Deze illustraties staan centraal in de pop-up expo, waar zij tot leven komen in manshoge panelen. 

JHERONIMUS BOSCH ART CENTER

Het Jheronimus Bosch Art Center (JBAC), daar waar de kunst van Jheronimus Bosch uit het verleden samenkomt met het heden, vormt de perfecte setting voor deze pop-up expoDit internationale kennis- en ervaringscentrum is een unieke eerbetuiging aan de kunstenaar Jheronimus Bosch (1450-1516). Bezoekers kunnen hier de kunstenaar, zijn werk en zijn leven ontdekken en verkennen.

Hier
 is van dinsdag 1 december 2020 t/m 3 januari 2021 de pop-up expo te zien, zij aan zij met het werk van Jheronimus Bosch. Een bijzondere combinatie van verleden, heden en toekomst. Een actuele kijk op de reeds 500 jaar oude hoofdzonden.   

Promo Jheronimus Bosch Art Center