Longread 'Brabant aan de robot'

Longread 'Brabant aan de robot'

Robots die langzaam maar zeker onze banen overnemen: dat is geen science fiction, maar iets wat ons anno 2017 echt bezighoudt. In deze longread geven we samen met de BOM, BrabantAdvies en Beagle Brabant een eerste voorzet voor een Brabantse robotagenda.

Robots bieden juist kansen voor werkenden en werkzoekenden, zelfs met een afstand tot de arbeidsmarkt.

  • Mark Menting - managing director - Smart Robotics

Robots die langzaam maar zeker onze banen overnemen: dat is geen science fiction, maar iets wat ons anno 2017 echt bezighoudt. Is onze angst terecht? Kunnen we de vooruitgang tegenhouden? En moeten we dat proberen?

BrabantKennis is samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), BrabantAdvies en Beagle Brabant in deze kwestie gedoken en concludeert drie keer ‘nee’. Sterker nog: juist voor Brabant is de robotica-revolutie een kans, zowel voor de economie als voor ons Brabanders zélf. De meeste robots tref je aan in een industriële omgeving. Brabant, met haar maakindustrie, zou weleens de beste papieren in huis kunnen hebben om een Gouden Eeuw tegemoet te gaan. Brabant kan een belangrijke rol spelen in de frontlinie van de wereldwijde robotica-revolutie: de kennis, technologie en ervaring zijn hier immers aanwezig.

Met de longread ‘Brabant aan de robot?’ geven we een eerste voorzet voor een Brabantse robotagenda, die werd gepresenteerd tijdens het inspirerende slotevenement van de Brabant Robot Challenge: een unieke multidisciplinaire leergang van vier instellingen voor hoger onderwijs in Brabant – Tilburg University, Fontys Hogescholen, Technische Universiteit Eindhoven en Avans Hogeschool.

Leesgierig?

Lees dan ook het interview 'Je moet de mensen op de werkvloer mee zien te krijgen' met Mark Menting, managing director SmartRobotics (Brabants uitzendbureau voor robots).

Betrokkenen

Sjoerd van Dommelen

projectleider

Sjoerd van Dommelen

Sjoerd is de man van de feiten en de cijfers en gaat hier graag over in discussie. Ook heeft hij altijd interessante weetjes op zak. Bij BrabantKennis is hij verantwoordelijk voor de interactieve longreads, waarin we verschillende trends onderzoeken.
Hans Horsten

tekstschrijver

Hans Horsten

Hans werkte geruime tijd als redacteur-verslaggever voor diverse media waaronder De Volkskrant. In 1999 begon hij een bureau voor journalistieke producties, Horsten & Boxstart. Daarnaast geeft hij media-, presentatie en integriteitstrainingen.

Vier de toekomst, omarm onzekerheid! Onzekere Zaken festival.

Bekijk event