Krant #slimbrabant

Krant #slimbrabant

In de verkenning #slimbrabant zoekt BrabantKennis naar de kansen en bedreigingen van een data-gedreven en data-gestuurde samenleving. De krant #slimbrabant geeft een kijkje in de dataficitatie van de Brabantse samenleving.

Het Brabantse land bestaat straks uit stenen en pixels.

  • Joks Janssen - directeur BrabantKennis

De speciale krant #slimbrabant gaat over de enorme groei aan data die voortkomt uit de vergaande digitalisering van onze maatschappij. Belangrijke drivers hiervan zijn de opkomst van sociale media, het Internet of Things en het gebruik van mobiele apparaten.

Sommigen zien big data als het nieuwe goud, anderen zien het als een bedreiging voor belangrijke waarden – zoals privacy. Big data zijn veelbelovend en angstaanjagend tegelijkertijd. De krant #slimbrabant is de voorlopige uitkomst van onze zoektocht naar wat de data-gedreven en data-gestuurde samenleving inhoudt.

Big data
De krant #slimbrabant staat vol verhalen, interviews en blogs over de voortrazende digitale revolutie. De groeiende impact van big en open data stelt ons voor nieuwe vragen. We kunnen in Brabant de kansen alleen pakken als we ook de risico’s onderkennen.

“Het Brabantse land bestaat straks uit stenen en pixels”, benadrukt Joks Janssen. “Digitale technologieën raken meer en meer geïntegreerd in onze leefomgeving. We produceren, al rijdend in onze auto’s en surfend op het internet, enorme hoeveelheden data, waardoor alles meetbaar is geworden.”

Illustratie: Jori van Boxtel

We bevinden ons middenin een data-explosie. De hoeveelheid gegevens in de wereld groeit zo snel dat het bijna niet meer is bij te benen. Op basis van deze schat aan informatie worden waarschijnlijkheden berekend en voorspellingen gedaan, waarmee we ondermeer urgente maatschappelijke problemen kunnen oplossen. Data maken ons dus slimmer en slimmer, maar ook onzeker. Is er nog ruimte voor intuïtie en het gezonde verstand? Benutten we onze vermogens tot zélf ontwikkelen en maken nog wel? Of neemt de technologie het roer volledig van ons over? En hoe zit het met privacy, met al die sensoren in de openbare ruimte?

Debat
De inzichten en aanbevelingen van de deskundigen die in de krant het woord krijgen, zijn uiteenlopend. Toch delen zij ook een gemeenschappelijke visie: de Brabantse politiek staat voor de uitdaging om kaders te ontwikkelen om de datasamenleving in goede banen te leiden. 

Daarnaast is een breed en open debat, met álle betrokken Brabanders, nodig. Want een slim Brabant ziet de kansen van big data en nieuwe technologie, maar gelooft ook in de ideeën, creativiteit en kracht van de slimme burger.

Leesgierig? Lees dan de krant #slimbrabant.

Betrokkenen

Jori van Boxtel

Jori van Boxtel

Als illustrator verbeeldt Jori werelden en personages op een eigen, vervreemdende manier. Ze combineert afwijkende, realistische elementen, waardoor haar werk een surrealistische twist krijgt.
Joep Brouwers

interviewer

Joep Brouwers

Joep is adjunct-directeur bij Brainport Development, waar hij verantwoordelijk is voor diverse projecten die van Eindhoven één van de beste technologieregio’s van de wereld moeten maken.
Vivian van Gaal

dagvoorzitter hackathon en geïnterviewde

Vivian van Gaal

Vivian is hoofd Educatie en Publieksparticipatie bij MU Artspace op Strijp-S in Eindhoven.
Roxanne van Giesen

geïnterviewden

Roxanne van Giesen

Roxanne is als onderzoeker verbonden aan CentERdata, instituut voor dataverzameling en onderzoek.
Willemieke Hornis

gespreksdeelnemer

Willemieke Hornis

Willemieke Hornis is senior beleidsmedewerker en projectleider Smart Cities en Agenda Stad bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Michael van Hulst

challengehouder hackathon en geïnterviewde

Michael van Hulst

Michael is als manager Zuid-Nederland verantwoordelijk voor het initiëren van ecosystemen in Zuid-Nederland. Hij investeert met passie in een duurzame toekomst.
Sara de Kort

challengehouder

Sara de Kort

Sara is een ervaren copywriter voor online en offline media. Ze schrijft creatieve teksten die raken en binden.
Michiel Leenaars

jurylid hackathon en geïnterviewde

Michiel Leenaars

Michiel combineert zijn functie als directeur Strategie van NLNet met het directeurschap van de vereniging Internet Society Nederland.
Albert Meijer

fietser expeditie

Albert Meijer

Albert is professor Public Innovation aan de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt de relatie tussen technologie en bestuur.
Corien Prins

illustrator

Corien Prins

Corien is hoogleraar Recht en Informatisering aan de Universiteit Tilburg en voorzitter van de WRR.
Gerard Schouten

blogger, spreker en dagvoorzitter

Gerard Schouten

Gerard is lector bij het Expertisecentrum Big Data van de Fontys Hogeschool in Eindhoven.
Jan Smits

blogger

Jan Smits

Jan is hoogleraar Recht & Techniek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ook is hij oprichter van 2knowit BV.
Kim Spinder

vlogger

Kim Spinder

Kim is een innovator en piraat: ze houdt van mensen in beweging krijgen. Met haar eigen bedrijf Avanteers innoveert ze de manier waarop we samenwerken.
Marleen Stikker

zakelijk leider

Marleen Stikker

Marleen is directeur en medeoprichtster van Waag, een sociale onderneming die bestaat uit Waag Society, onderzoeksinstituut voor creatieve technologie en sociale innovatie en Waag Products, incubator die succesvolle bedrijven lanceert.
Eric van Tol

geïnterviewde en spreker

Eric van Tol

Eric is directeur, trekker en boegbeeld van het Expertisecentrum Big Data van de Fontys Hogeschool in Eindhoven.
Cassandra Vugts

tekstschrijver

Cassandra Vugts

Cassandra is directeur van Innovatiecampus SPARK. SPARK is de eerste cross-over voor technologie en vernieuwing in de gebouwde omgeving. SPARK is een sprankelend netwerk van creativiteit en kennis.
Silke de Wilde

blogger, spreker en organisatie hackathon

Silke de Wilde

Silke is toekomstverkenner en helpt organisaties door middel van toekomstverkenningen na te denken over de toekomst van besluitvorming, strategie en innovatie.
Willem Herter en Wouter Kroese

Willem Herter en Wouter Kroese

Dit ondernemend duo brengt als oprichters van Pacmed op innovatieve wijze zorg en big data samen.